Grci tajili porez i preko crkve

Ministarstvo finansija Grčke razotkrilo je poreske prevare biznismena, koji su od sveštenika pribavljali potvrde da su davali priloge crkvi.

Svet

Izvor: B92, business.hr

Ponedeljak, 07.11.2011.

21:27

Default images

Oni su, navodno, davali za određene projekte velike donacije koje se ne oporezuju, a finansijski organi su konstatovali da nije nikada postojala namera da se ti projekti ostvare.

Sertifikati, koji su prikazani poreskim vlastima, omogućavali su biznismenima da plate umanjen porez. Grčka državna kasa je na ovaj način oštećena za više miliona evra.

Osim biznismena, za ove prestupe koji su kvalifikovani kao prevara, odgovaraće i sveštenici.

Istovremeno, mediji su se raspisali o načinima na koji su Grci uskraćivali državi poreze ili namete. Tako je Atina tek nakon katastrofalnih požara uspela da prebroji nelegalne vile sa bazenima koje su nikle u njenoj okolini poslednjih decanija bez ijedne drahme, odnosno evra plaćenih dažbina.

Bivši šef ekonomske kancelarije grčkog premijera Herakles Polemarkakis kaže i da u Grčkoj ima više registrovanih "porše kajena" nego poreskih prijava na prihod veći od 50.000 evra.

Tako u grčkom gradu Larisi, koja je grčko središte poljoprivrede i ima 250.000 stanovnika, registrovano je stotinjak "kajena", a za najrazvijenije države sveta prosek je jedan takav automobil na 4.555 stanovnika, dakle dvostruko manje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

21 h

Podeli: