EU: Banke dogovarale kamate?

Telo EU za zaštitu konkurencije počelo je kontrolu u nekoliko banaka zbog sumnje da su bile u dosluhu i manipulisale kamatama na finansijske derivate.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 19.10.2011.

13:09

Default images

Evropska komisija sumnja na kartelsko poslovanje nekih banaka na sektoru derivata vezanih za evropsku međubankarsku kamatnu stopu -Euribor.

Komisija nije navela u kojim se bankama vrši inspekcija.

Navodi se da je vrednost derivata zasnovanih na Euriboru više hiljada milijardi evra i da čini veliki deo profitabilne trgovine derivatima, odnosno izvedenim hartijama od vrednosti. Trgovina derivatima raste, posebno poslednjih godina.

Euribor određuje grupa od 44 banke a zasnovan je na kamatama koje zaračunavaju na kreditiranje drugih finansijskih institucija.

Inspekcija u bankama pod sumnjom predstavlja prvu fazu kontrole u kojoj istražitelji prikupljaju dokumenta u vezi sa slučajevima i prethodi dubljoj istrazi Komisije zbog sumnje na kartelsko poslovanje i kršenja zakona o konkurenciji EU.

Ranije ove godine američko ministarstvo pravde i Komisija za hartije od vrednosti i berze istraživali su sumnje na manipulacije Liborom, referentnom kamatnom stopom sličnoj Euriboru koja se međutim mnogo više koristi.

Takođe je ranije ove godine Evropska komisija otvorila istragu zbog prakse nekih od najvećih svetskih banaka u trgovini derivatima koji služe kao vrsta osiguranja od bankrota.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: