Plate im 5.000 CHF, a sve im skupo

Rast vrednosti franka od početka ove godine prema vodećim svetskim valutama, postao je ozbiljan problem za Švajcarsku.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.08.2011.

09:19

Default images

"Sigurna (finansijska) luka u nesigurnim vremenima", kako još Švajcarsku nazivaju veliki poslovni igrači i međunarodni spekulanti, mora da se izbori sa velikom vrednošću sopstvene valute.

Švajcarska centralna banka je tokom proteklih desetak dana utrostručila količinu svoje valute na ključnim finansijskim tržištima, u nastojanju da ograniči njen dalji, nepodnošljivo, brz rast.

Posle početnog pada, kada je franak oslabio za nekoliko procenata u odnosu na dolar i evro, potkraj ove sedmice "švajcarac" je ponovo bio u usponu. Eksperti kažu da je osnovni razlog novog uzleta franka zabrinutost investitora od moguće, nove, recesije u SAD, ali i izveštaja da nekim velikim evropskim bankama preti talas nelikvidnosti. Jačanje franka je, sve dok nije postalo ovog leta "galopirajuće", manje-više odgovaralo Švajcarcima, posebno velikim bankarskim divovima.

Situacija je sada, međutim, znatno nepovoljnija, jer su se na "udaru" prejakog franka našle tradicionalno jake i izvozno usmerene švajcarske privredne grupacije, pre svega proizvodjači lekova i druge farmaceutske robe, fabrike satova i raznih luksuznih proizvoda, industrija mleka i melečnih preradjevina. Turizam je, takođe, na udaru jer su te usluge sada za strance znatno skuplje nego ranije.

Svi navedeni i mnogi drugi proizvodi postali su sada preskupi za kupce u Evropi i širom sveta i otuda ne čudi nastojanje Centralne banke Švajcarske da obimnom tržišnom intervencijom obuzda dalji "skok" franka.

Uprkos sadašnjim teškoćama zbog naglog rasta kursa franka, treba imati u vidu da je Švajcarska i dalje jedna od ekonomski najprosperitetnijih zemalja na planeti, sa bruto domaćim proizvodom po stanovniku od blizu 30 hiljada franaka, čime se mogu pohvaliti samo žitelji još nekoliko najrazvijenijih država.

Prosečna plata u Švajcarskoj je oko pet hiljada franaka (više od šest hiljada dolara), ali su mnogi žitelji te bogate zemlje sada žale na "nesnosnu skupoću", iako i dalje imaju jedan od najviših životnih standarda u Evropi i svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

15 h

Podeli: