Gasprom povećao izvoz u EU

Gasprom je od početka godine povećao izvoz gasa za 30 odsto, uključujući rast izvoza od 12 procenata na ključno tržište Evropske unije.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 14.04.2011.

09:23

Default images

U prva tri meseca ove godine izvezao 73 miliona kubnih metara gasa, prema 57 miliona kubnih metara u istom periodu prošle godine.

Predviđa se da bi Gasprom ove godine mogao izvesti u EU gas u vrednosti od 80 milijardi dolara. Zbog mogućnosti da u Evropsku uniju izveze rekordnu količinu gasa, akcije Gasproma su ojačale nakon dvoipogodišnjeg maksimuma.

Ruski koncern je ponovo upozorio svoje evropske klijente na ekonomsku neefikasnost vezivanja dugoročnih sporazuma za spot cene gasa, očekivane cene na tržištu na dan isporuke.
"Prošle godine je spot cena gasa u Evropi bila u skladu ili čak premašivala sporazumne cene Gasproma'", izjavio je izvršni direktor "Gasproma" Aleksej Miler.

Prema podacima Gasproma, spot cena gasa na evropskim berzama je u poslednje vreme premašivala 400 dolara za 1.000 kubnih metara, a u prva tri meseca ove godine je razlika između cene u sporazumima i spot cene smanjena na osam odsto.

Prosečna Gaspromova izvozna cena u prvom kvartalu ove godine iznosila je 346 dolara za 1.000 kubika, dok je spot cena u istom periodu dostizala 400 dolara i više.

Kako navodi ćeški list E15 Gasprom odlaže ponudu za kupovinu udela italijanske kompanije Eni u najvećoj češkoj rafineriji, jer se koncentriše na projekat izgradnje gasovoda Južni tok.

S druge strane, akcionari rafinerije Česka rafinerska su prošlog meseca informisani da je italijanski Eni u pregovorima o prodaji svojih blizu 33 odsto udela ruskom gigantu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: