Inflacija u Kini viša od očekivanja

Inflacija u Kini je u februaru premašila očekivanja i dostigla 4,9 odsto, uz izglede daljeg rasta tokom sledećih meseci.

Svet

Izvor: B92

Subota, 12.03.2011.

10:05

Default images

To povećava pritisak na vladu za još jednu dozu monetarnog pooštravanja, pokazali su podaci kineskog Nacionalnog statističkog biroa.

Februarska inflacija je ostala na nivou iz januara, ali je bila veća od očekivanih 4,7 odsto. Pokazatelj od 4,9 procenata je, međutim, u kontrastu sa oštrim upozorenjima od pre nekoliko meseci da će doći do velikog skoka cena.

Inflacija, isključujući kolebljive cene hrane, snižena je prošlog meseca. Stabilizacija inflacije govori da je vlada prešla pola puta u svojoj kampanji monetarnog pooštravanja, pokrenutoj pre gotovo pola godine, mada je za Peking još suviše rano za proglašenje pobede u borbi protiv inflacije.

Kineski lideri su ove godine suzbijanje inflacije stavili za prioritet. Do sada u toj zemlji nije bilo većih protesta protiv rasta cena, ali je u prošlosti ozbiljna inflacija podsticala socijalne nemire.

Vlada je sa ciljem ostvarenja zvaničnog cilja zadržavanja inflacije u ovoj godini na nivou od prosečno četiri odsto povećavala kamatne stope u tri navrata i zahteve za obavezne rezerve banaka pet puta od oktobra prošle godine i takođe koristila niz direktnih kontrola radi suzbijanja rasta cena.

Analitičari očekuju da je sledeće pooštravanje veoma blizu, možda već tokom ovog meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: