Rusiji STO donosi 300 mlrd. USD

Pristupanje Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) i novi trgovinski sporazum sa EU osiguraće ruskoj ekonomiji efekat na nivou od oko 300 milijardi dolara.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 09.12.2010.

08:28

Default images

Predsednik ruske državne nanotehnološke korporacije Rosnano Anatolij Čubajs kaže da je „procena bazirana na podacima istraživačkog centra Kejs.

Čubajs je precizirao da eksperti prognoziraju da će učlanjenje u STO obezbediti godišnji rast bruto domaćeg proizvoda Rusije od 1,2 odsto, a novi trgovinski sporazum sa EU dodatnih 2,5 procenta.

Predsednik Rosnano je istakao da Rusija ima šansu da do kraja 2011. godine bude članica STO i potpiše novi trgovinski sporazum sa EU. U tom slučaju, sporazum će biti na snazi od 2012. godine, a u periodu od 2012. do 2015. godine ekonomski efekat bi mogao da bude u visini 300 milijardi dolara.

Čubajs se zalaže za što skoriji početak pregovora o novom trgovinskom sporazumu Rusije i Evropske unije, ukazujući da oni moraju da se pripremaju već sada, ne čekajući ulazak u STO.

Sa ocenom ekonomskog efekta od pristupanja Rusije u STO, saglasan je i čelnik nemačkog koncerna Simens Peter Lešer, koji smatra da će novi trgovinski sporazim Rusije i EU biti dobra lokomotiva daljeg razvoja saradnje između ruskih i nemačkih kompanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

2 h

Podeli: