Grčka neće reprogramirati dug

Grčka će prevazići finansijsku krizu bez reprogramiranja duga, kaže grčki ministar finansija Jorgos Papakonstantinu.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 24.06.2010.

08:22

Default images

Odgovarajući na pitanje da li će Grčka uspeti da izađe iz krize ne pribegavajući toj meri, Papakonstantinu je kategorično odbacio tvrdnje brojnih ekonomista koji smatraju da je takav korak nezibežan.

"Ne smemo da dozvolimo da se evropska monetarna unija raspadne zbog prekomerne reakcije tržišta", upozorio je grčki ministar.

"Grci preživljavaju teška vremena neizvesnosti i zabrinutosti, ali takođe su svesni da su mere štednje neophodne", ukazao je on izrazivši uverenje da je njegova zemlja sada "na pravom putu".

"Vidim svetlo na kraju tunela", kaže Papakonstantinu dodajući da su istog mišljenja i u Evropskoj uniji, Evropskoj centralnoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

Pod strogom kontrolom MMF i EU koji su odobrili trogodišnji kreditni program vredan 110 milijardi evra, Grčka realizuje paket bolnih mera oštre štednje, sa povećanjem poreza i smanjenjem zarada i penzija.

Atina očekuje da će smanjiti deficit državnog budžeta sa 13,6 odsto bruto domaćeg proizvoda u 2009. godini na 8,1 odsto BDP u 2010. i svede ga na prihvatljiv nivo u EU ispod tri odsto do kraja 2014. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: