Bankrotiorao Vašington mjučual

Jedna od najvećih američkih banaka Vašington mjučual danas je bankrotirala i time postala najnovija žrtva tekuće krize američkog tržišta kredita.

Svet

Izvor: FoNet, Tanjug

Petak, 26.09.2008.

15:33

Default images

Aktiva banke se procenjuje na oko 307 milijardi dolara, što prema oceni analitičara predstavlja daleko najveći krah u istoriji američkog bankarskog sektora, objavile su danas svetske novinske agencije.

Bankarsku aktivu te štedionice će za samo 1,9 milijardi dolara kupiti banka "DŽi Pi Morgan Čejs", čime je praktično došlo do fuzije dve banke, saopštila je Federalna institucija za osiguranje uloga (FDIC), koja je preuzela kontrolu nad tom štedionicom i pozvala njene klijente da se ne boje za svoje štedne uloge.

"Za sve ulagače i druge klijente 'Vašington Mjučuala' to, naprosto, predstvlja spajanje dve banke", izjavila je šefica FDIC Šejla Ber ukazujući da neće biti prekinuto pružanje usluga, tako da bankarski klijenti mogu da očekuju redovno poslovanje.

"Vaštington Mjučual" je krajem juna ove godine zapošljavao više od 43.000 ljudi, a za sada nije jasno, koliko će njih ostati bez posla.

Vest o kolapsu štedionice doveo je do naglog pada akcijskih tržišta u Evropi, pri čemu su najveće gubitke zabeležile akcije banaka i drugih finansijskih institucija.

Konfiskacija i prodaja "Vašington Mjučuala" je, za sada, poslednji korak američke vlade u nastojanju da "očisti" bankarski sektor, koji je suočen sa lošim hipotekarnim kreditima.
"DŽi Pi Morgan" će, zahvaljujući ovom preuzimanju postati, prema vrednosti aktive, druga najveća američka banka posle firme "Sitigrup" (Citigroup). Nju će, međutim, na prvoj poziciji zameniti "Benk of Amerika", kada završi planirano preuzimanje investicione banke "Meril Linč".

Dosadašnji najveći krah u bankarskom sektoru SAD dogodio se 1984. godine kada je bankrotirala "Kontinental Ilionis nešenel bank end trast" sa aktivom u vrednosti od oko 40 milijardi dolara, objavila je agencija Rojters.

Ovi podaci, međutim, ne obuhvataju nedavno propalu banku "Liman Braders", koja nije obezbeđivala usluge za male klijente, već je više poslovala kao velika investiciona finansijska kompanija.

U međuvremenu, nastavljaju se pregovori o kontroverznom paketu pomoći predsednika Buša američkom finansijskom sistemu od 700 milijardi dolara, pošto je sastanak s tim u
vezi u četvrtak uveče završen bez dogovora, prenele su agencije.

Četiri centralne banke, na čelu sa američkom Federalnom rezervom, preduzimaju koordinisanu akciju kako bi bankama u svojim zemljama na nedelju dana pozajmile više milijardi dolara.

Cilj je da se bankama pomogne dok se tržište bar donekle ne stabilizuju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: