Mi napustili, Kanađani našli bogatstvo: Red, a cena 120 EUR VIDEO

Dok se za tonu uglja iz Ibarskih rudnika dobija tek 3.000 dinara, za istu količinu rude bora stoji se u redu i plaća i više od 120 evra.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 15.08.2018.

10:24

Mi napustili, Kanađani našli bogatstvo: Red, a cena 120 EUR VIDEO
Foto: Thinkstock

Otvaranjem novih iskopa u Piskanju i Pobrđu kod Baljevca na Ibru dobila bi se eksploatacija čak i duža od 20 godina.

Rezerve iznose 11 miliona tona, a ruda bora ima široku primenu u hemijskoj industriji a prečišćena u proizvodnji mobilnih telefona i svemirskoj industriji.

U sindikatu smatraju da je previše vremena izgubljeno bušenjima i istražnim radnjama i nadaju se da će uskoro početi iskopavanja kako bi se sačuvala rudarska tradicija i radna mesta.

U Regionalnoj privrednoj komori kažu da bi otvaranje novog rudnika mnogo značilo za opštine Kraljevo i Raška i napominju da kvalifikovana radna snaga već postoji.

Država je istraživačke poslove poverila kanadskoj kompaniji Erin ventures, a prema još nepotvrđenim podacima jedna od najvećih svetskih kompanija, dogovorila se o ulaganju od 20 miliona dolara.

Opširnije u video-materijalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

11 h

Podeli: