Gotov sastanak - šta su malinari dogovorili s ministrom?

Predsednik udruženja proizvođača malina "Limska dolina" Sanel Dizdarević izjavio je da će država posredovati u dogovoru o ceni maline.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 07.06.2018.

12:10

Gotov sastanak - šta su malinari dogovorili s ministrom?
Foto: B92/Filip Èukanoviæ

Kako je Dizdarević rekao za B92 posle sastanka sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, dogovoreno je da država posreduje između proizvođača maline i hladnjačara o ceni maline.

„Zadovoljni smo sastankom, tema je bila dnevna otkupna cena, a imaćemo sledeće nedelje sastanak u Užicu i Prijepolju sa hladnjačarima. Sve ide u dobrom smeru, ali tek smo ušli u proces i još ništa nije dogovoreno“, rekao je Dizdarević.

Kako je istakao, otkupna cena za kilogram maline je oko 130 dinara, ali očekuje da će rasti.

Ministarstvo: Niži troškovi, subvencije pa i investitor

Kako se navodi u saopštenju MInistarstva poljoprivrede posle sastanka, dogovoreno je da zbog nastalih poremećaja na tržištu, Ministarstvo obezbedi komunikaciju između predstavnika proizvođača i otkupljivača malina u cilju ravnomernog snošenja troškova koji su rezultat aktuelnih dešavanja u sektoru malinarstva.

Ministar je istakao da je resorno ministarstvo spremno da pomogne u dodatnom snižavanju troškova proizvodnje maline kroz sistem subvencija, ali i kroz nabavku repromaterijala.

Takođe, značajan pomak se očekuje i kroz ulogu Nacionalnog saveta za malinu, koji će konačno utvrditi proizvođačke cene, odnosno cenu proizvodnje maline za različite krajeve Srbije, ali i krajnje izvozne cene ovog voća, piše u saopštenju.

Na sastanku je dogovoreno i da se zajedničkim naporima obezbedi investitor koji bi izgradio prerađivačke kapacitete u tom delu zemlje i na taj način obezbedio sigurniji plasman maline za proizvođače, saopšteno je iz Ministarstva.

Predstavnici malinara iz Prijepolja i Priboja bili su jutros na sastanku sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem u Beogradu, a sastanak je bio zatvoren za javnost.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas, pred sastanak sa malinarima, da će, osim io ceni po kilogramu, razgovarati i o tome da proizvođači malina sednu sa hladnjačarima i razgovaraju

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

3 h

Podeli: