"Posle 5 decenija... Svi zaboravili, Vučić došao"

Predsednik opštine Lebane Ivan Bogdanović rekao je da je za to mesto i njegove građane budućnost počela danas, sa otvaranjem fabrike LebanTeks.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 28.12.2017.

19:19

Foto: Tanjug/Dimitrije Gol

On je, na otvaranju novog pogona, istakao da je, prema njegovim podacima, to prva fabrika u tom mestu otvorena posle pet decenija i zahvalio Aleksandru Vučiću, što se kao premijer i predsednik Srbije, setio Lebana:

"Što ste došli u ovo malo mesto, koje su svi zaboravil i pustili da nestaje".

Bogdanović je naglasio da sa otvranjem fabrika za jug Srbije ima budućnosti.

Naglasio je da je Lebane napustilo 5.000 ljudi u prethodnih 20 godina, pre svega mladi, kao i da će se sada 350 porodica hraniti od LebanTeksa.

Rekao je i da novi investitori najavljuju svoj dolazak u Lebane, što budi nadu u bolje sutra.

"Za nas u Lebanu budućnost je počela danas, kada je Vučić otvorio fabriku", naglasio je Bogdanović.

Direktor LebanTeksa Besim Minkara je najavio da će, pored proizvodnje u postojećoj hali od oko 11.000 kvadrata korisne površine, proširiti svoje pogone u Leabnu na još jednu halu ukupne površine od 20.000 metara kvadratnih.

"Ovo je izuzetan dan za Ormo i građane opštine Lebane, 45 tona vinice dnevno proizvodimo u pogonima u Turskoj, a ovde ćemo proizvoditi četvrtinu od toga", naveo je Minkara.

On je poručio da će svojim poslovanjem opravdati poverenje, zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću i poručio - Živela Srbija.

Otpravnik poslova u ambasadi Turske u Beogradu Anil Kajahar je rekao da ambasador te zemlje trenutno nije u zemlji i u ime ambasade zahvalio predsedniku Vučiću i Vladi Srbije.

Naveo je da je Ormovelika firma u Turskoj i da smo dobili još jednu tursku firmu u Srbiji.

Vlasnik kompanije Ormo Adnan Ocalgiraj je,takođe, zahvalio predsedniku Vučiću koji je, kako kaže, omogućio otvaranje fabrike.

"Prijatno sam bio iznenađen srdačnoj i prijateljskoj ruci koja nam je pružena ovde. Počeli smo u Turskoj kao minijaturna firma, a sada imamo na stotine hiljade radnika i pravi smo gigant".

Ocalgiraj je obećao da će i ta mala linija, prva fabrika u Lebanu, biti jednog dana ogromna fabrika.

LebanTeks je deo turske Ormo grupe, koja je najveći proizvođač i izvoznik vunice u svetu.

U fabrici trenutno radi 130 ljudi, a kada bude proradila punim kapacitetom dnevno će prerađivati oko 15 tona vunice.

Država je za kupovinu Eksporteksta iz stečaja i u obnovu hala uložila oko 200 miliona dinara.

Ormo grupa proizvodi oko 250 tona vunice dnevno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: