"Zapeli smo s dinarima, niko ih ne želi"

Evropska banka za obnovu i razvoj spremna je za novu emisije obveznica u dinarima, iako je bilo problema u plasmanu dinarskih kredita iz prethodne emisije.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Sreda, 08.11.2017.

11:38

Foto: Thinkstock

"Emisija je bila realtivno skromnog iznosa, investitora je bilo dovoljno i mi ponovo planiramo da uđemo u proces izdavanja, ali ono gde smo zapeli je da ne možemo da plasiramo te dinare. Niko ne želi dinare", rekla je direktorka finansijskog sektora EBRD-a Aleksandra Vukosavljević na Međunarodnoj konferenciji Beogradske berze.

Navela je da su unapred znali da će biti problema sa plasmanom tih dinara, koje su plasirali po tržišnim uslovima.

Vukosavljevićeva je objasnila da je sa jedne strane problem ogroman višak likvidnosti u bankarskom sektoru, njihove margine su dosta smanjene, a EBRD u plasiranju plasmana mora da zaračuna rizik i onda je to skuplje od onoga što banke plasiraju.

Drugi problem je, kako je rekla, to što se i država i pojedinci i dalje dominanto zadužuju u dinarima, pre svega zbog niže kamate, ali i dodaje da su mišljenja da je u tom slučaju prihvatanje deviznog rizika loše i da je potrebno da država da pozitivan primer zaduživanjem u dinarima.

Kazala je da je problem i da se zbog rizikopremije, država zadužuje skuplje nego kompanije.

Ona je istakla da bi EBRD voleo da se kreditiranje u dinarima pospeši, u čemu će i dalje pomagati.

EBRD je u decembru prošle godine postala prva međunarodna finansijska organizacija koja je odlučila da emituje obveznicu u dinarima na domaćem tržištu.

Na osnovu emitovanih dinarskih obveznica EBRD je prikupljala 2,5 milijardi dinara, što je trebalo da služi za odobravanje dinarskih kredita.

Prve obveznice EBRD-a u srpskoj valuti izdate su sa rokom dospeća od tri godine i varijabilnom kamatnom stopom određenom kao tromesečni Belibor plus margina od 0,4 procentna poena.

Izdavanje dinarskih obveznica i kreditiranje domaćih preduzeća u nacionalnoj valuti uradjeno je u skladu sa nastojanjima Narodne banke Srbije da reši pitanje i dalje visokog nivoa evroizovanosti domaće ekonomije (više od 70 odsto zajmova odobreno je u stranoj valuti, uglavnom u evrima) koje izlaže neosigurane („nehedžovane“) dužnike riziku promene deviznog kursa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

11 h

Podeli: