"Porezi previsoki, ne ostaje za investicije"

Da bi Srbija bila konkurentna u globalnim uslovima, pored visokih tehnologija, potrebno je smanjiti i zahvatanja prema privredi, kaže Nebojša Atanacković.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.10.2017.

12:27

Foto: Thinkstock

Predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković je upozorio da sa sadašnjim nivoom poreskih opterećenja privrednicima ne ostaje dovoljno za investicije i razvoj.

"Mi smo malo tržište koje zahteva visoke tehnologije da bismo izašli na svetsko tržište. A da bismo bili konkurentniji potrebno je promeniti odnos prema privredi u smislu zahvatanja. Jer, teško je od jedne male privrede sa skromnim kapacitetima uzimati više nego što ona može da da jer nam ne ostaje dovoljno za investicije", rekao je Atanacković na radnom doručku, uoči zvaničnog početka 17. Ekonomskog samoita Srbije u organizacijio TGI Grupe Internešenel.

Istakao je da postoji želja i napori vlade da se poboljšaju uslovi i poslovno okruženje za privredu, ali je primetio da prioritet treba da bude upravo na smanjenju troškova i obaveza poslodavaca.

Prema njegovim rečima, strani investitori koji dolaze u Srbiju ne stižu kod nas baš sa nekom visokom tehnologijom, jer, kako kaže, oni ovde dolaze da bi proizvodili robu koju su ranije pravili na Dalekom istoku, a sada im je odavde evropsko tržište bliže, a pri tome donose proizvodnju za koju je potrebno mnogo ljudskog rada i to onog koji ne zahteva neko visoko obrazovanje.

Atanacković je takođe pomenuo problem nedostatka odgovarajućih kadrova u Srbiji, navodeći da je neophodna promena obrazovnog sistema jer zbog odlaska školovanih kadrova na bogatija tržista poslodavci u nšsoj zemlji ne mogu da nađu potrebne profile radnika.

Atanacković je takođe ukazao na problem sporog povraćaja PDV-a privrdnicima, koji svoje obaveze izvršavaju na vreme, napominjući da se na povraćaje čeka i po nekoliko meseci.

"Potrebno je napraviti ravnotežu između troškova, odnosno obaveza i prihoda koje privreda ostvaruje, kako bi se ostavio prostor za investicije, razvoje tehnologije, povećanje proizvodnje, inače će biti teško da se dostigne rast BDP-a od 3,5 odsto iduće godine, kako smo čuli na početku da se očekuje", zaključio je Atanacković.

Bivši ministar ekonomskih poslova a inostranstvom, Milan Parivodić, koji je bio moderator ragovora na temu konkurentnosti, istakao je posle Atanakovićevog zlaganja da poreska opterećenja u Srbiji iznose 39 odsto, dok su, primera radi, u Bugarskoj na nivou od 23 procenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: