Nije imao ko da popuni 10.000 radnih mesta

Po poslednjoj prognozi EK, stopa nezaposlenosti u Srbiji ove godine će sa 16,1 odsto pasti na 14,3.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2017.

12:54

Nije imao ko da popuni 10.000 radnih mesta
(Foto: Thinkstock.com)

Direktor NSZ-a Zoran Martinović ocenjuje da je reč o realnoj prognozi koja se podudara s aktuelnim trendovima na tržištu.

"Imajući u vidu da je kod nas stopa nezaposlenosti u trećem kvartalu prošle godine bila 13,8 odsto, već sada smo u okviru onoga što je Evropska komisija planirala za Srbiju za ovu godinu“, rekao je Martinović. – To su znatno bolja predviđanja u odnosu na projekcije iz jesenjeg izveštaja EK-a, kada je prognozirana stopa nezaposlenosti od 15,6 odsto za ovu godinu i od 15 odsto za narednu.

Podsećajući na to da se ove godine očekuje privredni rast od najmanje tri odsto, kao i da je došlo do povećanja domaće tražnje, izvoza, obima investicija, on je kazao da se može očekivati da dođe i do povećanja broja radnih mesta.– To sa sobom svakako donosi i smanjenje stope nezaposlenosti, odnosno smanjenje broja nezaposlenih na našoj evidenciji – kazao je Martinović. Mi smo krajem prošle godine završili anketu poslodavaca, koja je takođe pokazala da se u 2017. godini očekuje kreiranje novih radnih mesta od oko četiri odsto.

Prošle godine je od 71.000 potreba za radnicima prijavljenih NSZ-u čak 10.000 ostalo nepopunjeno, a to, kako je istakao Martinović, ukazuje na to da se ove godine mora raditi više na pripremi nezaposlenih kroz različite obuke i motivaciju da prihvate ponuđeni posao, ali i uticati na poslodavce da podignu nivo rada. Akcionim planom zapošljavanja za ovu godinu, koji je usvojila Vlada Srbije, predviđeno je da za aktivne mere zapošljavanja ove godine NSZ izdvoji 2,8 milijarde dinara, a predviđeno je i dodatnih 550 miliona dinara za osobe s invaliditetom. Merama aktivne politike zapošljavanja NSZ je u 2016. godini obuhvatio 131.000 nezaposlenih, što je plan i za ovu godinu.

"Kada je u pitanju konkretan učinak plasiranja novca NSZ-a u prošloj godini, 22.600 lica bilo je uključeno u različite obuke ili se zaposlilo uz pomoć podsticaja koje pružamo nezaposlenima i poslodavcima. Gotovo u svim programima imali smo veću realizaciju u odnosu na zadati plan. Ipak, postoje i programi koji nisu ostvarili stopostotni učinak, a to su uglavnom oni koji se odnose na mere za osobe s invaliditetom", objasnio je Martinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: