"Er Srbija postala profitabilna, neki drugi nisu"

Etihad ervjez ne želi da kupi udeo u Lufthanzi, kaže Džejms Hogan. Ističe i da su druge kompanije gde imaju udeo, kao što je Er Srbija, postale profitabilne.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 18.01.2017.

14:19

Foto: Tanjug

Hogan, koji je predsednik i generalni direktor Etihad grupe, tako je demantovao pisanje italijanskog lista Mesađero koji je naveo da Etihad kupuje 40 odsto udela u nemačkoj Lufthanzi.

“Mogu da potvrdim da ne želimo finansijski udeo u Lufthanzi”, rekao je Hogan i naveo da je zainteresovan za neki drugi oblik partnerstva, ali ne i za kupovinu akcija.

S druge strane, Etihad traži načina da povrati uloženo u dva gubitaša - Er Berlin i Alitaliju. Etihad je kupio udeo u nemačkom Er Berlinu 2011. godine, a u Alitaliji 2014. godine, kao deo strategije da proširi svoju mrežu, međutim te dve kompanije nisu opravdale očekivanja.

Hogan ipak kaže da su druge kompanije, u koje je Etihad ulagao, kao što je Džet ervejz, Er Srbija, Er Sejšeli, Virdžin Australija, i Etihad regional – sve postale efikasnije i profitabilnije.

"U ovim slučajevima, dugoročne investicije već donose prinose. Međutim, suočeni smo sa većim izazovima kada je reč o Er Berlinu i Alitaliji. Obe rade u veoma teškim uslovima i bore se sa konkurencijom i imaju dugogodišnje probleme koji utiču na posao”, rekao je on.

Dodaje da veruje da je strategija Er Berlina sada na dobrom putu, a Alitalija privodi kraju izradu planova koji su usmereni ka rešavanju ovih problema.

"Mi ostajemo posvećeni našim partnerima, jer je strategija uspostavljanja partnerstava ključan element razvoja poslovanja Etihad ejviejšn grupe", rekao je Hogan u izlaganju na 19. godišnjoj konferenciji Erfajnens u Dablinu. Hogan je rekao da je ova strategija doprinela povećanju prihoda i ostvarenju sinergetskih efekata, kao i tome da se 5,5 miliona putnika poveže na mrežu avio-kompanije Etihad ervejz putem kod-šer saradnje i preko partnerskih avio-kompanija u 2016. godini.

“Naše investicije su imale neposredan uticaj na prihodnu stranu i donele su stotine miliona dolara dodatnih prihoda. Ove prednosti se takođe prenose i na avio-kompanije u kojima imamo manjinske udele. Znali smo za još jednu prednost koju globalne alijanse jednostavno nisu u stanju da iskoriste. Zbog toga što smo bili investitor, mogli smo da se bavimo zajedničkom nabavkom i drugim sinergijama u poslovanju koji bi nama i našim partnerima uštedele stotine miliona dolara. I na taj način smo imali slične prednosti sa svakom investicijom, a te sinergetske efekte su osetili sve naše partnerske avio-kompanije.”

Hogan je rekao da je treći cilj investicija u vlasničke udele - da se prepusti menadžmentu avio-kompanija da preoblikuju svoje poslovanje tako da omoguće ostvarenje održive profitabilnosti - zahtevao dugoročnu viziju.

“Naravno, poslovna strategija svake pojedinačne avio-kompanije je ostala u rukama lokalnog menadžmenta. Rado podržavamo rukovodstva i pružamo savete kada se oni od nas traže, ali su planovi implementacije u njihovim rukama. Neke avio-kompanije su primorane da reaguju na pritiske sa kojima se suočavaju na tržištu i mi podržavamo te procese. Taj pristup je doprineo da Etihad napreduje od avio-kompanije koja zarađuje 300 miliona dolara godišnje, do pozicije jedne diversifikovane vazduhoplovne grupe koja ostvaruje prihod od više od 26 milijardi dolara godišnje. Etihad ervejz naravno zauzima centralno mesto u toj grupi, ali je sada samo jedan element jednog modela koji se sastoji iz drugih značajnih kompanija i investicija. Ta evolucija se nije slučajno dogodila", rekao je Hogan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

15 h

Podeli: