Lizing kuće u plusu, blagi rast

Na kraju trećeg tromesečja 2016. lizing kompanije u Srbiji imale su ukupni dobitak pre oporezivanja, od 887,8 miliona dinara, objavila je Narodna banka Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 13.01.2017.

11:54

Lizing kuće u plusu, blagi rast
Foto: Thinkstock

Kako se navodi u izveštaju koji je objavljen na sajtu centralne banke, od ukupno 16 davalaca finansijskog lizinga, dva su zabeležila negativan rezultat pre oporezivanja.

Ukupna bilansna aktiva svih davalaca finansijskog lizinga je na dan 30. septembra 2016. godine iznosila je 63,2 milijardi dinara, što u odnosu na isti period prošle godine za 11 odsto.

Broj zaposlenih u sektoru finansijskog lizinga na kraju ovog tromesečja iznosio je 383, što je za tri manje u odnosu na kraj drugog tromesečja.

Ukupan kapital iznosio je 8,8 milijardi dinara i povećan je za 2,5 odsto u odnosu na kraj prethodnog tromesečja.

Ocenjeno je da kapital sektora finansijskog lizinga konstantno beleži rast u poslednjih godinu dana, što je rezultat povećanja dobitka i uplata osnivača po osnovu povećanja osnovnog kapitala.

Ocenjeno je i da je sektor finansijskog lizinga izuzetno priofitabilan.

Sa aspekta predmeta lizinga na kraju trećeg tromesečja 2016. godine najveće učešće u plasmanima po osnovu finansijskog lizinga se i dalje odnosi na finansiranje teretnih vozila, minibusa i autobusa (39,9 odsto), kao i na finansiranje putničkih vozila (30,3 odsto).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

15 h

Podeli: