Fiskalni savet: Šta nam treba za bolji život

Postepeno poboljšanje životnog standarda je moguće, ali Vlada mora mnogo odlučnije da reformiše preduzeća, ocenio je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 31.12.2016.

10:52

Fiskalni savet: Šta nam treba za bolji život
Foto: Tanjug

Petrović u intervjuu "Blicu" ističe da je, da bi životni standard osetno porastao, potrebno da se prvo naprave temelji za visok i održiv rast.

"Dosadašnji rezultati fiskalne konsolidacije su ohrabrujući i zaista je moguće poboljšanje standarda građana u narednim godinama. Ali vlada će morati mnogo odlučnije da poradi na reformama. To ne može da se uradi preko noći, međutim, prilika svakako postoji", kaže Petrović.

On je rpecizirao da i bi pre svega trebalo modernizovati i dalje unaprediti rad Poreske uprave, jer je to ključna institucija za suzbijanje sive ekonomije, od čijeg kvaliteta rada zavisi i koliko poreza država naplaćuje.

"Da nije bilo poboljšanja naplate poreza, javne finansije bi i u 2017. bile u ogromnim problemima. Naročito zato što neke važne mere predviđene fiskalnom konsolidacijom, poput smanjenja broja zaposlenih nisu ni približno ostvarene u skladu sa planom", ukazao je Petrović.

Prema njegovim rečima, među prioritetima vlade za suzbijanje sive ekonomije bi trebalo da bude rešavanje problema modernizacije Poreske uprave.

"Nereformisana javna i državna preduzeća ubedljivo su najveći rizik po javne finansije", dodao je predsednik fiskalnog saveta.

Upitan da li bi eventualni parlamentarni izbori poremetili planirani budžet za 2017. godinu, Petrović smatra da se ne bi pojavilo mnogo rizika, ali bi najveći problem bio što bi to značilo još jednu izgubljenu godinu za reformisanje javnih i državnih preduzeća, ali i zdravstva i prosvete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Podeli: