Trepča ulazi u ćorsokak

Tri proizvodne jedinice bitne za Trepču, rudnici sa flotacijom u Starom Trgu, Kišnici i Novom Brdu, i u Leposaviću, rizikuju da od uđu u proces likvidacije.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 15.10.2016.

16:33

Trepča ulazi u ćorsokak
Foto: Tanjug

To će se desiti već 2. novembra ako Ustavni sud do tog datuma ne donese presudu po žalbi Srpske liste, koja osporava zakon o "Trepči", usvojenog u kosovskoj skupštini početkom ovog meseca, piše Koha ditore.

Zakon kojim se tri proizvodne jednice "Trepče" transformišu u akcionarsko društvo ne može da stupi na snagu bez konačne odluke Ustavnog suda, prenosi RTS.

Zakon usvojen prošle nedelje u Skupštni Kosova daje vladi pravo da bude vlasnik 80 odsto deonica Trepčinih rudnika i flotacija, dok će sa 20 odsto raspolagati radnici i ostali akcionari.Poslanici Srpske liste su pre dva dana predali Ustavnom sudu Kosova zahtev za ocenu ustavnosti zakona o "Trepči" usvojenog u kosovskoj skupštini.

Šef poslaničke grupe Srpske liste Slavko Simić je nakon predaje zahteva rekao da su usvajanjem zakona prekršene mnoge procedure, koje su trebalo da budu u skladu sa Ustavom Kosova.

"Usvajanjem zakona o 'Trepči' nisu ispoštovani vitalni interesi srpskog naroda, zbog čega je zakon o 'Trepči' morao da bude razmatran. Zakon o 'Trepči' nije razmatran ni kroz Komisiju za zajednice, pri čemu je opet prekršen ustav, a nije ni pružena mogućnost da zakon bude razmatran kroz Konsultativno veće za zajednice, čime je prekršen ustav u članu 60", rekao je Simić ispred sedišta Ustavnog suda.

On je naveo da je za Srpsku listu sada najvažnije da podnošenjem zahteva, zakon o "Trepči" ne može da stupi na snagu.

"Predsednik dakle ne može da objavi zakon u Službenom glasniku", kazao je Simić.

Pre nego što kosovski predsednik potpiše zakon o "Trepči", potrebno je izjašnjavanje Ustavnog suda, na zahtev Srpske liste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

8 h

Podeli: