Inspekcija kaže: Klečanje je kulturološki pozdrav

Video-snimak radnika Jure koji u pogonu kleče pred poslovodstvom, predstavlja "kulturološki pozdrav u skladu sa južnokorejskom tradicijom", rečeno je Novostima.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 13.10.2016.

15:07

Inspekcija kaže: Klečanje je kulturološki pozdrav
Foto: Thinkstock

Video snimak koji je prethodnih dana izazvao burne negativne reakcije na drštvenim mrežama i u medijima, prema izjavama koje su inspektori rada uzeli od rukovodilaca i zaposlenih, nastao je krajem 2014. ili početkom prošle godine u fabrici u Nišu i predstavlja "kulturološki pozdrav u skladu sa južnokorejskom tradicijom", rečeno je Novostima u Ministarstvu rada.

Inspektorima je rečeno da je snimak zapravo novogodišnja čestitka napravljena kako bi se zaposleni bolje upoznali sa običajima zemlje poslodavca.

Inspektori tokom kontrole u tri Jurine fabrike nisu zatekli slične situacije, a tvrdi se i da poslodavac radnicima nije propisao obavezu da se na poseban način obraćaju pretpostavljenima.

Sporan snimak objavljen je početkom nedelje na društvenim mrežama i medijima u Srbiji, ali i regionu.

Usledila je reakcija Inspektorata za rad koji je uputio inspektore u pogone te kompanije u Rači i Leskovcu.

Savez samostalnih sindikata Srbije upozorio je da se u kompaniji Jura, kao i u mnogim drugim preduzećima u Srbij,i nehumano postupa prema zaposlenima i ne poštuju se radnička prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

10 h

Podeli: