BG: Spajaju se dve najlepše tačke - atrakcija

Pešaci će, uskoro, lakše moći da siđu sa Kalemegdana na Savsko pristanište, jer je u planu izgradnja pasarele iznad Bulevara vojvode Bojovića.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Nedelja, 29.05.2016.

11:47

BG: Spajaju se dve najlepše tačke - atrakcija
Foto: Thinkstock

Radovi bi, najavljuju nadležni, trebalo da počnu do kraja leta, a da se završe za godinu dana, pišu Večernje novosti.

Prema rečima gradskog arhitekte Milutina Folića, pešačka staza protezaće se od kalemegdanskog stepeništa do parkinga na pristaništu.

“Sada je, gotovo, nemoguće preći na priobalje, jer u Bulevaru ne postoji pešački prelaz”, kaže Folić za "Novosti".

“Plan je da pešacima omogućimo silazak na reku sa Beogradske tvrđave. Na stazi će biti instaliran i lift koji će osobama sa invaliditetom, takođe, olakšati prelazak na pristanište”, dodaje on.

Cilj ovog projekta, kako je naglasio zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, jeste da centar Beograda postane velika pešačka zona.

“Ideja je da što bolje povežemo razne delove grada i da ih približimo za sugrađane i turiste”, objasnio je Mladenović.

“Izgradnjom nove staze napraviće se, takozvana, kružna pešačka tura, od Knez Mihailove, preko Beogradske tvrđave i priobalja”, ističe on.

Buduću pasarelu krasiće i monumentalna skulptura koju će izraditi vajari Mrđen Bajić iz Srbije i Ričard Dikon iz Velike Britanije. Izradu ovog umetničkog dela finansiraće "Delta fondacija".

“Stazom će se, praktično, spojiti dve najlepše tačke Beograda, a skulptura će predstavljati i turističku atrakciju”, rekla je Marija Desivojević Cvetković, potpredsednica "Delta holdinga".

“Vajarski rad od aluminijuma biće postavljen na pasareli, iznad lifta, iznad Beton hale”, kaže ona.

Skulptura će biti pravljena u Beogradu i Londonu, a trebalo bi do februara 2017. godine da bude završena.

Za izgradnju pasarele koja će grad koštati oko 1,2 miliona evra biće zadužena Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Izradu skulpture platiće "Delta fondacija", 300.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: