I BG berza u povezivanju regionalnih berzi

Beogradska berza potpisala je aplikaciju za članstvo u regionalnom projektu Evropske banke za obnovu i razvoj - SEE Link, saopštila je srpska berza.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.02.2016.

14:12

I BG berza u povezivanju regionalnih berzi
Foto: BG berza

Taj projekat je inovativna regionalna platforma za trgovanje hartijama od vrednosti listiranim na berzama u Bugarskoj, Makedoniji i Hrvatskoj.

Aplikaciju za članstvo u SEE Link na Investicionom samitu Zapadnog Balkana potpisala je i Ljubljanska berza.

Predsednik EBRD-a Suma Čakrabarti pustio je u rad trgovačku platformu SEE link, koja će krajem marta postati potpuno funkcionalna.

Kako je istaknuto u saopštenju, jedan od prioriteta EBRD-a na Zapadnom Balkanu je osnaživanje lokalnih tržišta kapitala i podsticanje trgovanja u lokalnoj valuti, kako bi se smanjila zavisnost od eksternih izvora finansiranja i podržao lokalni rast.

SEE Link je projekat koju su pokrenuli Bugarska, Makedonska i Zagrebačka berze kako bi se stvorila regionalna infrastruktura za trgovanje hartijama od vrednosti koje su listirane na tim tržištima.

Saradnja je formalizovana osnivanjem zajedničke kompanije te tri berze - SEE Link, u Skoplju, u maju 2014. godine.

Očekuje se da se tokom prvih dana funkcionisanja SEE Link platforme uključi osam članova berzi iz Bugarske, 10 iz Hrvatske i 10 iz Makedonije, dok se, nakon potpunog uključivanja Beogradske berze u taj projekat, očekuje i učešće nekoliko investicionih društava iz Srbije, kojima će na taj način biti omogućeno pružanje usluga trgovanja na srpskom tržištu kapitala investitorima iz inostranstva, odnosno domaćim investitorima usluge trgovanja na tržištima kapitala u regionu.

Direktor Beogradske berze Siniša Krneta istakao je da je problem likvidnosti zajednički problem svih tržišta kapitala našeg regiona. “Pristupanjem Beogradske berze SEE Link platformi, uz koju je od njenog samog začetka, mi očekujemo širenje investicione baze usmerene na naš region, čime koračamo u susret potrebama naše ekonomije za finansiranje rasta i razvoja domaćih kompanija prikupljanjem kapitala na tržištu, inicijalnim javnim ponudama, i to u okviru investiciono snažnijeg okruženja”, kazao je on, navodi se u saopštenju.

EBRD je inicijalnu fazu projekta podržao u julu 2014. donacijom od 540.000 evra, kako bi bio uspostavljen elektronski sistem rutiranja naloga. Doprinos berzi inicijalnih učesnica iznosi po 80.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: