Cena spajanja Koridora 10 sa Albanijom

Srbija do kraja sledeće godine može da počne deonicu od Niša do Drača dugu 77 kilometara. Cene izgradnje hiljadu metara u centralnoj Srbiji oko 10 miliona evra.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Četvrtak, 03.09.2015.

18:10

Default images
Foto: Thinkstock.com

Ovaj krak Koridora 10, od ukupne dužine od 384 kilometra, već ima izgrađenih šest traka na 234 kilometra. To znači da je 61 odsto posla završeno i u poslednjoj deceniji uloženo oko 1,8 milijardi evra. Da se ovaj putni pravac kompletira nedostaje još milijarda, pišu "Večernje novosti".

Na tertoriji centralne Srbije treba da se izgradi 77 kilometara, a od Merdara do Prištine još 30.

“To je brdska konfiguracija terena i koliko će koštati izgradnja, plus-minus pet odsto, znaće se kada bude završen idejni projekat”, kaže Milutin Ignjatović, generalni direktor Saobraćajnog instituta CIP.

“Za izgradnju 77 kilometara od Niša do Merdara potrebno je oko 800 miliona evra, odnosno više od deset miliona evra po kilometru, zato što treba da se gradi više tunela i mostova, što povećava cenu kilometra. Naravno, to je samo gruba procena. Plus, za projektovanje treba dodati još oko 24 miliona, odnosno oko tri odsto investicije”, dodaje on.

Kako kažu u Ministarstvu saobraćaja, što se tiče dela puta koji je u nadležnosti Beograda, urađena je prethodna studija opravdanosti sa generalnim projektom u okviru koga je analizirano više opcija.

“Kao najbolja varijanta na ovom pravcu pokazala se trasa Niš - Merošina - Prokuplje - Pločnik - Kuršumlija - Merdare u dužini od 77 kilometara”, navode u Ministarstvu.

Putni pravac Niš - Priština - Drač, povezuje ne samo Niš i Prištinu, već predstavlja i glavnu vezu sa Koridorom IV i Koridorom X sa rutom 6 (Skoplje - Priština) i rutom 2b (Sarajevo - Podgorica - Vlora).

Ova deonica auto-puta E-80 pripada transevropskoj mreži auto-puteva, a takođe je deo transportnog koridora X. Prioritetni projekti sa Osnovne mreže su projekti od regionalnog značaja, spremni za realizaciju ili barem pripremu projektne dokumentacije. Takve projekte, kako tvrde u Ministarstvu, EU je spremna da podrži kroz svoje pretpristupne fondove.

Izgradnja auto-puta Niš - Priština - Drač je važna za Srbiju, jer će povezati Koridor 10 sa albanskim lukama Drač i Valona, na koje treba računati u narednom periodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: