Hoće li srpski Magelan ploviti kanalom do Egeja?

Ideja stara 150 godina o kanalu koji bi od Dunava preko Morave i Vardara išao sve do Egejskog mora ponovo se pominje u javnosti.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 01.09.2015.

21:04

Default images

U susretu s kineskim zvaničnicima, ambasador Milan Bačević i predsednik Srbije Tomislav Nikolić domaćine su podsetili na ideju o gradnji tog kanala.

“Ja želim veliki projekat, da državi Srbiji ostane neka vrednost, nešto što će 100 godina generacije moći da žive”, rekao je bivši ministar, a sada ambasador Srbije Milan Bačević u Kažiprstu 29. marta 2013. godine

Želje srpskog Magelana, kako je javnost zbog ideje izgradnje kanala nazivala tadašnjeg ministra, sada ambasadora Bačevića, ponovo oživljavaju.

Najveća razvojna šansa Srbije, kako je nazivan kanal Dunav-Morava-Vardar, vraća se u javnost nakon posete predsednika Nikolića Pekingu.

“Što se tiče ove inicijative, mi čekamo da nam kineska Vlada i kineski ambasador ovde u Beogradu pokažu svoju zainteresovanost pa ćemo onda reagovati na to”, navodi premijer Vučić.

"Ja ću ovo da izguram, imam podršku predsednika, Vlade i prijatelja sa Istoka", govorio je nekadašnji ministar Bačević. Javnost je tada tražila uvid u Studiju izvodljivosti projekta.

Transparentnost ju je dobila nakon nekoliko meseci insistiranja.

“Primer te studije govori o maniru političara da govore i daju pozitivne najave, a da ne čine stvari proverljivim. Sami dokumenti koje smo imali prilike da vidimo tada ne daju definitivan odgovor na to da li je reč o isplativoj investiciji. Oni ukazuju kako bi taj čitav projekat mogao da se realizuje”, ističe Nemanja Nenadić iz Transparentnosti.

Skupi projekti nose sa sobom velike rizike, upozorava Nenadić i dodaje da bi o svakom, pa bio megalomanski kao ideja o kanalu, konačnu reč morala da da i struka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: