Kostić: Sedimo na zlatu, a ne koristimo

Poljoprivredni resursi u regionu ne koriste se na pravi način i vreme je da se krene u hrabrije reforme i privatizuju resursi zemljišta, kaže Miodrag Kostić.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 02.06.2015.

13:41

Default images
Foto: Tanjug

To bi, kako kaže vlasnik MK grupe, dovelo do efikasnije poljoprivredne proizvodnje.

Kostić je Tanjugu, na marginama Samita 100 lidera jugoistočne Evrope u Portorožu, rekao da države u celom regionu "sede" na poljoprivrednim resursima koji opredeljuju proizvodnju pšenice, kukuruza, soje, suncokretovog ulja, šećerne repe.

"Država 'sedi' na resursima u kojima se to proizvodi, koji se ne koriste na efikasan način. Izgovor politike je da je to politički senzitivna tema, i skoro da nema razlike u političkim izjavama u svim zemljama regiona, ali smatramo da to opravdanje ne stoji i da se mora napraviti iskorak i krenuti u hrabrije reforme", rekao je Kostić.

On je naveo da bi trebalo privatizovati resurse poljoprivrednog zemljišta koji se nalaze u državnoj svojini, što bi na kraju trebalo da dovede do efikasnije proizvodnje osnovnih poljoprivrednih proizvoda, što bi bila baza za razvoj prehrambene industrije.

Kostić je naveo da je u svim zemljama prehrambena industrija razvijena i da može da proizvodi više nego što je domaća potrošnja.

Govoreći o Samitu 100 lidera, Kostić je rekao da je najvažnije poboljšanje komunikacije, u kojoj poslednjih godina, kako je naveo, ima puno šumova.

"U biznisu su ti šumovi manji, ali politika opredeljuje dubinu i briznu komunikacija između poslovnih ljudi. Na svakom ovakvom skupu mi se pomerimo korak napred", rekao je vlasnik MK grupe.

Navodeći da je globalizacija uzela maha, Kostić je rekao da su sve firme u zemljama regiona pojedinačno male i da bi trebalo da više komuniciraju, pronađu sinergiju i naprave veće firme koje će opstati na globalnom tržištu.

Za širu zajednicu, prema njegovim rečima, važno je da se preduzeća i kompanije zadrže u regionu.

"Samit 100 lidera pratim već četiri godine i svaki put se pomerimo korak napred", rekao je Kostić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: