Evo 50 m2 - zasadite organsku baštu

Šabačko udruženje Svetlost i Direkcija za poljoprivredu Šapca pokrenuli su projekat "Gradska bašta" kojim će sugrađanima omogućiti da naprave organske zasade.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.05.2015.

12:09

Default images
Foto: Thinkstock

Reč je o površini od jednog hektara, a zainteresovani građani će na korišćenje dobiti pojedinačnu površinu od 50 kvadratnih metara kao i obuku o principima organske proizvodnje.

Bašta se nalazi na dva kilometra od centra grada i biće opremljena potrebnom infrastrukturom.

Ceo projekat je baziran na volonterskoj osnovi, nema budžet, a sva potrebna sredstva obezbeđuju se pojedinačnim donacijama.

Na području bašta zabranjena je upotreba veštačkih pesticida i insekticida, a kao sredstva zaštite koristiće se preparati pravljeni od biljaka i plavog kamena.

"Projekat ima više ciljeva, počev od ekoloških, pa socijalnih i inkluzivnih. Takve bašte već postoje u svetu, u Hrvatskoj ili Nemačkoj i Rusiji a stanovnici tih zemalja na ovaj način prave značajnu uštedu u kućnim budžetima, ali i imaju mogućnost da znaju kakvu hranu jedu. Tu je i druženje kroz poljske radove i povoljan uticaj na fizičko zdravlje", rekao je agenciji Beta inicijator projekta Darko Pavlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

15 h

Podeli: