Šoškić: Kako naplatiti loše kredite

Bivši guverner i ekonomista Dejan Šoškić uveren je da je moguće smanjiti učešće nenaplativih kredita u bilansima banaka.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 04.03.2015.

14:15

Default images
Foto: Tanjug

Prema njegovim rečima, ta potraživanja mogu da se prenesu nekom ko će da se bavi njihovom naplatom, ocenujujući da je za takvo rešenje potrebna inicijativa NBS i Ministarstva finansija.

Šoškić je Tanjugu rekao da bi to trebalo da bude centralizovano rešenje, odnosno da centrale banaka koje imaju najveće tržišno učešće u Srbiji istovremeno počnu sa rešavanjem tog problema u razdoblju od jedne ili dve fiskalne godine.

Inicijativa za rešenje tog problema treba da potekne od NBS i Ministarstva finansija i da bude koordinirana sa centralama domaćih banaka, čiji je većinski kapital došao iz inostranstva i sa njihovim centralnim bankama da sprovedu proces koji neće izazvati dodatne troškove za poreske obveznike.

Pri tom se mora priznati realna cena takvih problematičnih kredita i da se uključe i instutucije koje se bave tim poslom u svetu, otkupom problematičnih potraživanja, objasnio je Šoških i napomenuo da banke, pri tom, moraju da budu oslobođene tog bremena u svom bilansu i da se oslobodi novi kreditni potencijal za nove zajmove da se finansira ekonomski razvoj zemlje.

Šoškić je rekao da je banke moguće osloboditi bremena nenaplativih kredita, uz sve mere koje je on predložio, a potrebne su i regulatorne mere NBS, a trebalo bi razmotriti da li u poreskom sistemu postoji prostor da se određenim izmenama banke podstaknu da urade ono što je korisno za stabilnost finansijskog sistema zemlje.

To znači da bi bankama trebalo omogućiti da svoja nenaplativa potraživanja prenesu nekom ko će da se bavi njihovom naplatom, uključijući i nekog ko će sa takvim kreditima možda da preuzme kontrolu u tim kompanijama dužnicima i da ih revitalizuje i postavi na zdrave noge ako je to moguće.

Prema procenama domaćih eksperata, nenaplativa potraživanja banaka u realnom sektoru dostižu skoro 30 odsto svih zajmova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: