Naš lešnik u "Ferero" čokoladi

Poljoprivredno dobro "Aleksa Šantić" iz istoimenog mesta, nedaleko od Sombora, jedno od najuspešnijih ne samo u ovom kraju, sprema se za novu prodaju imovine.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 01.03.2015.

08:55

Default images
Foto: Freeimages.com

Izvesno je da će ovo poljoprivredno dobro biti solidna "udavača", jer je pismo o namerama Agenciji za privatizaciju dosad dostavilo desetak kompanija, od kojih su mnoge i iz inostranstva, a među njima je i poznati međunarodni gigant "Ferero", čiji dolazak je krajem prošle godine najavljen u Ministarstvu poljoprivrede.

Početna cena za prodaju imovine - 699 hektara, 52 ara i dva kvadratna metra zemljišta sa pratećim objektima, kako navode u Agenciji za privatizaciju, a potrvrđuju u Ministarstvu ekonomije, biće 7.941.894,84 evra, tako da će "Aleksa Šantić" posle Mileta Jerkovića, nekada "Cara drumova", a sada zaštićenog svedoka, koji ga je kupio u provom krugu privatizacije, a sa kojim je ugovor o kuporodaji raskinut, za najmanje osam miliona evra dobiti novog vlasnika.

Broj kupaca, kako stvari stoje, mogao bi da bude i veći, jer je krajnji rok za prijavu učešća u postupku prodaje 8. april u 12 sati. Javno otvaranje ponuda biće organizovano 20. aprila.

"Predviđena je prodaja na javnoj licitaciji, tako da verujemo da će se ova cena značajno povećati", ističe Snežana Višekrunić, zastupnik državnog kapitala, odnoso, Akcionarskog fonda koji u "Šantiću" poseduje paket od 70,13 odsto ukupno emitovanih akcija. - Naravno da od ove prodaje očekujemo znatno bolju budućnost, ne samo za našu kompaniju, već i za sam region Somobra, jer je naše dobro od značaja za ceo ovaj kraj.

Višekrunićeva, takođe, navodi, kako je među potencijalnim kupcima i "Ferero", ali i da je, uz dozvolu nadležnih organa, odnosno, Vlade Srbije, u "Šantiću" već na 40 hektara zasađen rasadnik leske, a da je sa "Fererom", nezavisno od same prodaje, potpisan ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji.

- Bez obzira na to da li će "Ferero" u aprilu biti kupac, izvesno je da će naše dobro sa njima sarađivati i da će naši lešnici završiti u njihovim proizvodima - kaže Višekrunićeva. - Naše dobro, inače, zapošljava 180 radnika, a mi smo već počeli da pripremamo socijalni program, kako bi deo zaposlenih, koji je već pred penzijom, mogao da napusti kompaniju uz što bolje uslove. Naravno, od budućeg kupca zavisi, kako će se stvari dalje odvijati....

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: