Niža tarifa ili skuplja struja?

Klackalica i neprestano osluškivanje da li će struja poksupeti, i kada, slobodno se može reći, ostavlja dosta prostora za nagađanja i spekulacije.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 25.02.2015.

14:07

Default images
Foto: Tanjug

Poslednje što se u javnosti čulo je mogućnost promena u tarifnom sistemu, i to tako da najveći udar osete potrošači koji prosečno troše oko 500 kilovata, odnosno oni kojih je najviše.

To je izazvalo ogromno nezadovoljstvo jer bi, u tom slučaju, promenu u smislu značajnog povećanja računa najviše osetili potrošači koji mesečno struju plaćaju oko 3.000 dinara, dok bi takav način izmene tarifinog sistema išao naruku onima koji najviše troše. U situaciji kad je izbor neprijatan, jasno je da je za najveći broj potrošača bolje poskupljenje struje, a ne izmena tarifnog sistema, piše novosadski Dnevnik.

Međutim, iz EPS-a kažu da nisu zatražili promenu tarifnog sistema i ukidanje jeftine tarife. Iz tog preduzeća ukazuju na to da je promena tarifnog sistema u nadležnosti AERS-a, a da EPS nije pokrenuo niti podneo zahtev za njegovu promenu. Uz to, ističu i da se pojam tarifa odnosi na višu i nižu tarifu, a pojam zona na količinu kilovata potrošenih u zelenoj, plavoj i crvenoj zoni, te da zakonski, promenom tarifnog sistema ne može doći do povećanja cene električne enerije već da AERS, donošenjem posebne odluke o utvrđivanju cene struje, odobrava povećanje cene.

Da podsetimo, u sadašnjem tarifnom sistemu postoje tri zone: zelena za potrošnju do 350 kilovata, u kojoj je cena više tarife 5,41 dinar, dok je jeftiniji kilovat 1,35 dinar. U plavoj zoni, od 351 do 1.600 kilovata, skuplji kilovat košta 8,11 dinara, a jeftiniji 2,03, dok je u najskupljoj, crvenoj zoni, od 1.601 kilovat naviše, skuplja tarifa 16,23 dinara, a jeftiniji kilovat 4,05. Mesečni račun za potrošnju do 350 kilovata i isti broj skupih i jeftinih kilovata je oko 2.000 dinara, za 500 kilovata i isti odnos skupih i jefitnih – oko 3.000, a veća potrošnja značajno povećava račun.

Tako je za potrošnju od 1.600 kilovata i isti broj skupih i jeftinih kilovata račun gotovo 10.000 dinara, a za potrošnju od 2.200 kilovata i isti broj skupih i jeftinih – viši od 17.000. Jasno je da veća potrošnja struje utiče na visinu računa te da bi promena tarifnog sistema u pravcu ukidanja zona i ujedančavanja cene kilovata najviše pogodila prosečne potrošače, kojih je najviše, piše list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: