Aranžman s MMF: Sigurnost, ne novac

Aranžman iz predostrožnosti sa MMF-om značajan je za Srbiju jer daje sigurnost investitorima koji žele da ulažu u našu zemlju, a ne zbog zaduživanja.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.02.2015.

12:48

Default images
Foto: Beta, AP

To je izjavila potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, koja je navela da taj aranžaman daje sigurnost svim bankama, fondovima i investitorima da mogu da ulažu u našu zemlju.

Ona je istakla da je reč o aranžmanu iz predostrožnosti i da nije potrebno da se Srbija zadužuje i da troši taj novac, ali da će, kako je istakla, taj aranžman mnogo značiti državi.

"To govori da Vlada zna kuda ide i da ima jasan plan," rekla je ona i dodala da mnoge prethodne vlade nisu uspele da obezbede Srbiji taj aranžman.

Ona je izrazila očekivanje da će Bord direktora MMF-a odobriti Srbiji taj aranžman i napomenula da je Vlada u prethodnom periodu vodila intezivne razgovore sa tom medjunarodnom finansijskom institucijom.

Bord izvršnih direktora MMMF-a trebalo bi danas u Vašingtonu da donese odluku o sklapanju aranžmana iz predostrožnosti sa Srbijom.

Vlada Srbije ovim aranžmanom praktično preuzima, u skladu sa Zakonom o budžetu za 2015. godinu, obavezu da će sprovesti fiskalnu konsolidaciju, restrukturisanje javnog sektora, odnosno, strukturne mere i mere makroekonomske stabilizacije, kao i da će u naredne tri godine smanjiti deficit za 1,3 do 1,4 milijardu evra ili za 4,25 odsto BDP.

Srbija je u poslednjih 15 godina imala tri sporazuma sa MMF-om: od 2001. do 2004. stend-baj aranžman i 2009. aranžman iz predostrožnosti.

Poslednji aranžman Srbije i MMF-a sklopljen je krajem septembra 2011. godine, a zamrznut februara naredne godine, jer je budžet za 2012. odstupio od dogovorenog fiskalnog programa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: