"Poslodavci, veća prava radnicima"

Ministarstvo rada trebalo bi da preporuči poslodavcima da se kolektivnim ugovorima daju veća prava radnicima nego što je po Zakonu o radu.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 15.01.2015.

14:55

Default images

To je izjavio predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Srbije Ivica Cvetanović, podsetivši da kolektivni ugovori ističu 29. januara.

Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da je Ministarstvo u pisanoj formi upozorilo sve poslodavce da se proces pregovaranja o kolektivnim ugovorima mora završiti u zakonskom roku.

Vulin je u prostorijama Konfederacije slobodnih sindikata gde se održava sednica Predsedništva Konfederacije rekao da mora da se ulože maksimalni napori da se do dogovora dođe.

"Ohrabrujem i poslodavce i sindikat da što pre nađu obostrano prihvatljivo rešenje", rekao je Vulin istakavši da Zakon o radu propisuje da se ispod zakonskog minimuma ne može ići, a preko toga može, u skladu sa politikom preduzeća i položajem preduzeća i radnika.

Vulin je rekao da Ministarstvo ima obavezu da u najkraćem roku sazove sednicu Odbora za utvrđivanje reprezentativnosti Konfederacije na republičkom nivou.

Uspostavljanje šireg socijalnog dijaloga je dobro za Srbiju, ocenio je ministar povodom zahteva sindikata za uspostavljanje socijalnog dijaloga i uključivanje Konfederacije u socijalni dijalog na nivou Srbije.

"Verujem u dobru volju sindikata jer znam da su to ljudi koji vole svoju zemlju baš kao što je volim i ja. Siguran sam da smo na istom zadatku, jer je proces pregovaranja bolji od konforontacije", naveo je Vulin.

Govoreći o suzbijanju sive ekonomije, što je takodje jedan od zahteva sindikata, ministar je rekao da se na tome uspešno radi kroz inspekcijski nadzor i zakonodavstvo.

U Sindikatu koji ima reprezentativnost u 11 grana, današnji sastanak vide kao početak pregovora kako se ne bi išlo na dalju radikalizaciju protesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

15 h

Podeli: