Ko i zašto „gasi“ Fijat u Srbiji?

Srbijom se poslednjih dana preko društvenih mreža pronosi „pouzdana informacija“ da Fijat zatvara fabriku u Kragujevcu i proizvodnju „fijata 500L“ seli u Brazil

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.01.2015.

10:34

Default images

Ko i zašto lansira informacije ove vrste ne zna se. Ono što se, međutim, u delu upućene javnosti zna jeste da se radi o još jednoj od mnogih besmislica kojima je Fijat ovde dočekan i koje i dalje, šest godina nakon formiranja kompanije Fijat automobili Srbija (FAS), prate rad te fabrike, piše Danas.

Nevolja je, ipak, u tome što, za razliku od upućene, preovlađujući deo domaće javnosti, naviknut na kapitalizam „na srpski način“, takve informacije neretko prima „zdravo za gotovo“. Još veću nevolju predstavlja činjenica da se tim i takvim dezinformacijama zastrašuju kragujevački radnici koji umeju da prave automobile, ali ne i da tumače namere onih koji im, iz samo njima znanih razloga, sve učestalije „gase“ fabriku. Iz kompanije Fijat automobili Srbija, koja je, zbog božićnih praznika, te Nove godine, na zimskom kolektivnom odmoru do 12. januara, nema zvaničnih komentara poslednje najave „gašenja“ FAS-a. Nedavno se, međutim, tim povodom oglasio Dijego Velini, menadžer za poslovni razvoj i korporativne poslove, koji je glasine o zatvaranju fabrike u Kragujevcu prokomentarisao pitanjem: „Znate li vi koliko to košta?“

"Znate li koliko je uloženo u ovu fabriku? Ko je taj koji to može da zatvori? U fabriku Fijata u Kragujevcu do sada je uloženo 1,3 milijardi evra, a FAS je i generalni distributer i uvoznik svih marki vozila iz proizvodnog programa Fijatove automobilske grupacije. Model fijat 500L je, nadalje, vrlo cenjen na tržištu, a najbolje se prodaje u Italiji, Nemačkoj, Španiji i Engleskoj", rekao je Velini.

On je istakao da se radi plan proizvodnje za naredni period, koji još ne može da bude predstavljen javnosti, ali je on ubeđen da Kragujevac može da očekuje da Fijat „ovde donese novi model“...

Napomenimo da je direktor fabrike Fijat automobili Srbija Frančesko Čačna za list Danas pre desetak dana izjavio da „kragujevačka fabrika zaslužuje novi model“.

To smatraju i u sindikatu FAS-a. Predsednik te sindikalne organizacije Zoran Marković za list kaže da radnici očekuju da tokom sledeće godine dobiju zvaničnu najavu o proizvodnji još jednog modela automobila u Kragujevcu. On podseća da je kragujevačka fabrika nedavno dostigla bronzani nivo u proizvodnji automobila svetske klase, čime se, smatra, kvalifikovala za dobijanje novog modela.

Podsetimo da je kragujevačka fabrika projektovana za prozvodnju 300.000 automobila godišnje, i da bi sa novim modelom uposlila kapacitete, zaposlila još nekoliko hiljada radnika (trenutno ima nešto više od 3.000, plus oko 1.500 kod kooperanata) kako u FAS-u, tako i kod ovdašnjih dobavljača i udvostručila izvoz, koji sada dostiže vrednost od milijardu i po dolara godišnje.

Na pitanje kome je, onda, u interesu da učestalo lansira dezinformacije o zatvaranju kragujevačke fabrike automobila pitanje je na koje, za sada, nema odgovora.

Cilj da srpski menadžment vodi fabriku

Cilj Fijata je da Srbi budu ti koji će u skorijoj budućnosti da vode kragujevačku kompaniju. Na tome radimo i razvija se jedan broj menadžera, koji bi mogli da se prihvate tog zadatka, kaže Dijego Velini, napominjući da FAS kontinuirano ulaže u obuku zaposlenih iz savremenih tehnologija za proizvodnju automobila.

Do sada je, prema njegovim rečima, organizovano više od milion sati treninga, a nekoliko stotina kragujevačkih radnika obučavano je u inostranstvu.. Početkom jula prošle godine u FAS-u je otvorema Akademija za obuku prodavaca i komercijalsta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

111 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

5 h

Podeli: