"I banke su ispostave stranaka"

Javna preduzeća posluju kao ispostava političkih partija, a tako isto posluju i banke i osiguravajuća društva u državnom vlasništvu.

Srbija

Izvor: Tanjug, Radio Beograd

Četvrtak, 27.11.2014.

15:39

Default images

To je izjavila finansijski forenzičar Miroslava Milenović i upozorila da su krediti od takvih banaka korišćeni za kreiranje tajnih fondova koji su služili za korupciju i podmićivanje.

Komentarišući finansijske malverzacije i to kako su banke pljačkane u "belim rukavicama", Milenović je za Prvi program Radio Beograda rekla da političke partije dovode svoju elitu kao predsednike banaka i odbora, i podsetila da svuda gde se nalazi državni kapital vlada postavlja ljude.

"Ranije su to bili upravni odbori, sada su nadzorni odbori. To se isto dešava i u bankama koje su takoreći u nadležnosti države", rekla je ona, i dodala da u jednoj banci mora da postoji kontrola od Kreditnog odbora, Izvršnog, do Nadzornog odbora , a tu je i Narodna banka Srbije koja to sprovodi.

"Narodna banka je morala da kontroliše sve što su banke odlučivale o kreditima. Pitanje je ko procenjuje kapital preduzeća koja konkurišu za tako velike kredite kod banaka, a kad to ustanovite onda je jasno o čemu je tu reč", smatra Milenović.

Ona se takođe osvrnula i na 24 sporne privatizacije u Srbiji, ocenivši da u tim slučajevima nema pomaka u borbi protiv korupcije i da se tu ne traže 24 hapšenja, već da se ti slučajevi reše.

Milenović je podsetila i da je o iznošenju nelegalnog novca iz Srbije u inostranstvo od 2002. do 2012. Srbija zauzela visoko 15. mesto u celom svetu, a u regionu četvrto mesto, posle Rusije, Belorusije i Poljske.

Novinar Balkanske istraživačke mreže (BIRN) Slobodan Georgijev rekao je da u Srbiji "danas imamo slučaj da su najbolji privrednici ispali najveće lopuže u državi", ocenjujući da lista dužnika Poreske Uprave "izgleda kao izbor za mis".

Ono što u aferi Bogićević - Perčević najviše zanima naše građane je to da li je njihov novac tu na sigurnom ili su im ulozi ugroženi "a ne da li je neki Bogićević uzimao 500 miliona evra u različitim bankama", smatra Georgijev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

9 h

Podeli: