Srbija

Nedelja, 26.10.2014.

11:21

Dva sata samo o prvom amandmanu

U Skupštini Srbije počela je rasprava o amandmanima na predlog rebalansa budžeta.

Izvor: Tanjug

Default images

Posle više od dva sata debate o ukupno 70 amadmana na predlog rebalansa budžeta i prateće zakone, poslanici Skupštiune Srbije i dalje razmatraju prvi, a kraću polemiku vodili su ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i šef demokrata u parlamentu Borislav Stefanović.

Poziv šefa poslaničkog kluba DS Stefanovića da spovedu "pravičnu distribuciju sredstava i teške mere primene na sebi, ministar Stefanović je video kao priliku da prezimenjaku poruči da je vlast koju predvodi SNS zatekla katastrofalnu situaciju i da su "ranije državom upravljali neki koji su kasnije uhapšeni".

"Neke koje smo uhapsili važili su kao ugledni gradjani kad su neki drugi bili na vlasti i ne samo to, nego su i upravljali državom", rekao je ministar Stefanović.

On je dodao da nada da će uskoro biti izrečene pravosnažne presude onih koji su, kako je naglasio, pljačkali državu i gradjane.

"Država se danas ozbiljno bori protiv korupcije i kriminala i mnogi tajkuni su to postali izmedju 2008 i 2012. godine", rekao je ministar Stefanović i dodao da će Srbija merama koje povlači vlada dočakati bolju ekonomsku situciju.

Država je postala prihvatljiv partner i Evropskoj uniji i Rusiji, a da je postupala "kao oni koji su se neogovorno zaduživali, bila bi u katastrofalnom bankrotu", poručio je ministar Stefanović.

Šef demorkata u skupštini je prethodno je rekao ministru da su gradjani glasali za SNS jer su verovali da će imati pravičnu distribuciju sredstava, ali da to nisu dočekali.

On je ministru i funkcioneru SNS poručio da naprednjaci treba da pokažu da su bolji od demokrata, jer imaju šansu, ali da umesto toga uporno odbijaju da to učine.

Stefanović je takodje dodao da se penzije smanjuju za oko 680.000 penzironera, da se plate smanjuju profesorioma i lekarima, ali ne i ministrima, već se državnim funkcionerima povećavaju plate ukidanjem solidarnog poreza.

Šef poslanika DS je takodje naveo da je prvi put Narodna banka Srbije zabeležila minus u poslovanju, ali da guverneru Jorgovanki Tabaković neće biti smanjena plata.

Stefanović je takodje poručio predstavnicima vladajuće koalicije da oduzmu sebi pet plata, kao i drugim funkcionerima u vrhu države i da će biti para.

"Vi protivzakonito zapošljavali ljude u javnom sektoru i to svi u Srbiji znaju, zašto ne podržite naš predlog zakona o ispitivanju imovine", pitao je Stefanović i dodao da je od 74 člana DS koji su dobili optužnice, zapravo "više od 50 optužnica već palo".

"Naplatite PDV, ne dirajte plate"

Šef poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić izjavio je da je manjak u budžetu vlada trebalo da nadomesti efikasnijom naplatom PDV-a, tačnije da naplatu ovog poreza vrati na nivou iz 2012. godine čime bi dobila dodatnih 30 milijardi dinara prihoda.

On je u Skupštini tokom rasprave o rebalansu budžeta istkao da tih 30 milijardi dinara čini dve trećine onoga što država namerava da uštedi na grbači penzionera i radnika, a to je 45 miljardi dinara godišnje.

"PDV se ovim rebalansom smanjuje za 32 milijarde dinara i mi mislimo da je tu trebalo da bude prvi korak Ministarstva finansija za pronalaženje sredstava za smanjenje deficita. Napravite Poresku upravu da bude onoliko efikasna kolilko i 2.012.godine. Ništa više od toga. Probajte da budete efikasni toliko i imaćete 30 milijardi dinara više u budzetu", izjavio je on.

Đurišić je dodao da ako bi ova vlada podigla efikansost Poreske uprave na nivo iz 2007.godine, ona ne bi ni bilo potrebe da se smanjuju plate i penzije.

"Premijer je rekao da će smanjenje penzija biti poslednji korak, a ministar finasija da je ovo prvi korak. I to je ta politicka nedoslednost koju mi ne možemo da podrzimo", kategoričan je Đurišić.

Poslanici Skupštine Srbije razmatraće danas 70 amandmana, koliko je podneto na predlog zakona o rebalansu budžeta i prateće zakone, a po okončanoj raspravi će se izjasniti o tim propisima.

Glasaće se o rebalansu budžeta i predloženim odlukama o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2014. godinu, zatim na Odluku o izmenama Finansijskog plana Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2014. godinu, na Odluku o izmenama Finansijskog plana Nacionalne službe za zapošljavanje.

Takođe, tu je i Predlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama Finansijskog plana Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2014. godinu.

Poslanici će glasati i o Predlogu zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava, zatim Predlogu zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, kao i o Predlogu izmena Zakona o Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: