Rešite sporove pa prodajte banje

Srpske banje na spisku Agencije za privatizaciju za prodaju neće biti privatizovane dok se ne reše sporovi koje država ima sa Fondom PIO oko vlasništva.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 11.10.2014.

15:52

Default images

To što su banje, specijalne bolnice i rehabilitacioni centri na spisku za privatizaciju, ne znači da država ne može da odustane od prodaje, rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić

"Kupac bi u svakom slučaju želeo čiste račune, da zna da li je vlasnik država ili PIO Fond. Ovako, jedino da prodamo na neviđeno , pa da se novi vlasnik onda bavi papirologijom. To bi, s druge strane, moglo da se oduži, a naša želja je da ubrzamo privatizaciju", rekao je Vekić i dodao da banje nikako ne bi smeli da prodajemo "budzašto".

Podsetio je da je do sada bilo više sudskih sporova države i Fonda PIO vezano za vlasništvo nad banjama, te da je nešto od toga i rešeno. Prema njegovim rečima, Srbija zvanično ima 52 banje i više od 300 termalnih izvora, a trebalo bi, kako kaže, čim se reši pitanje svojine, da se razmišlja u pravcu prodaje ili javno-privatnog partnerstva.

Upitan da li će i izvori biti na prodaju, odgovara da neće jer je voda vlasništvo države, ali da postoji mogućnost koncesije, da se oni ustupe investitoru na određeni broj godina uz naknadu.

Milan Grujić iz Upravnog odbora Fonda PIO i predsednik Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti smatra da bi banje i specijalne bolnice trebalo da se vrate onima koji su ulagali.

"To neće biti lako i očekuje se pomoć vlade u traženju strateškog partnera ", rekao je Grujić u izjavi za Tanjug.

On je naveo da je pre tri godine u okviru Fonda PIO formirana Radna grupa za restrukturiranje PIO fonda.

"Vlada Srbije je u prethodnim mandatima donosila odluke u kojima je pokušavala da na posredan način otuđi imovinu Fonda PIO i stvaranjem deoničarskih društava ograničene vrednosti sa malim kapitalom od 100 evra dali su mogućnost da se otuđuje imovina koja je stvarana iz sredstava osiguranika", rekao je Grujić.

On je rekao da postoji 30 sporova u vezi sa banjskom imovinom, te da je Ustavni sud, prema njegovim rečima, potvrdio da je to imovina koja pripada osiguranicima i korisnicima prava Zato bi, kaže, ta imovina trebalo da se vrati izvornom vlasniku. Trebalo bi, dodao je, i definisati titulara, a on smatra da se što se toga tiče stvari kreću u dobrom smeru. On je izrazio nadu da će imovina fonda, odnosno udeo vlasništva u banjama biti definisana na pravi način i kvalitetno kako bi bila pandan privatnim fondovima i institucija koja će u u dogledno vreme moći da vodi računa o samoj sebi i svojim osiguranicima i korisnicima prava.

S druge strane, Vekić je podsetio da je PIO Fond 70-ih godina prošlog veka imao višak novca koji je ulagao u banje, brojne zdravstvene ustanove, Klinički centar Srbije…, ali i da u poslednjuh 25 godina novac u održavanje ulaže isključivo država.

"PIO Fond u poslednjih 25 godina nije imao novca ni za penzije, pa u održavanje nije nie ulagano, ni jednu sijalicu nisu kupili. A budući da je naše ministarstvo nadležno za specijalne bolnice, mi smo godinama ulagali novac u njihovo održavanje. Baš zato nije jednostavno da utvrdimo šta kome pripada", objasnio je za Tanjug Vekić.

Ideja ministarstva zdravlja i ministarstva socijalne politike je da se ponovo oformi radna grupa u kojoj će, pored ta dva ministarstva biti i predstavnici ministarstva privrede, finansija, RFZO, Udružnja banja Srbije...

"Ta radna grupa bi trebalo da napravi procenu i utvrdi ko je tu vlasnik", navodi Vekić.

Unija poslodavaca Srbije, koja ima predstavnike i u UO Fonda PIO ranije je ukazivala da bi reformom penzijsko-invalidskog sistema trebalo da bude obuhvaćeno i vraćanje imovine PIO fondu, među kojima su bolnice i banje, koje su izgrađene sredstvima tog fonda.

Takođe su ukazivali u više navrata da su strani investitori zainteresovani za ulaganje u banjske kapacitete u Srbiji. Oni su, naime, predlagali da se prvo sredi dokumentacija oko vlasništva i dozvola, izradi studija o mogućnostima i pozovu investitori da na terenu vide kakvo je stanje.Tada su naveli i primer iskustva Češke i Poljske, gde su prihodi banja posle privatizacije porasli i do 40 puta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

11 h

Podeli: