Pazite gde kupujete igračke

Ministarstvo zdravlja potvrdilo je za B 92 da gumice koje se koriste za dečje narukvice, a koje su kontrolisane, nisu kancerogene.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 02.09.2014.

16:08

Default images

U gumicama koje su kontrolisale nadležne službe kod nas nema opasnih materija. Pomoćnik ministra zdravlja Zoran Panajotović kaže da sve proizvode koji se legalno uvoze kontrolišu sanitarni inspektori i akreditovane laboratorije.

"Mi smo ove godine imali 8 zahteva za uvoz pošiljki među kojima su bili i proizvodi tipa tih gumica ili kako se nazivaju. 4 su već završena, dobili su rešenje i u njima nije nađen povećani nivo ftalata, koji je po pravilniku 0,1 , četiri su još uvek u radu", kaže Panajotović iz Sektora za inspekcijske poslove ministarstva zdravlja.

Jedna od laboratorija koja radi veštačenja i superveštačenja je ova u Gradskom zavodu za javno zdravlje. Načelnica jedinice za kontrolu ispravnosti hrane Vesna Pantić Palibrk kaže da se prisustvo ftalata rutinski proverava, jer je još 1998. godine ustanovljeno da utiču na reproduktivne organe, bubrege i štitnu žlezdu.

"Utvrđeno je da i oni mogu izazvati štetne efekte posebno ukoliko se koriste u proizvodima koje dete stavlja u usta pa su još tri ftalata stavljena na listu zabranjenih za korišćenje za ovu vrstu proizvoda, znači dečije igračke koje se mogu staviti u usta", kaže Palibrk.

Ftalati se uglavnom dodaju plastici da bi se postigla što bolja elastičnost. Sve igračke, ali i oprema za bebe, u kojima bi mogli da se nađu ftalati, proveravaju se .

"Prema našim podacima, ja sam poslednje tri godine pripremala podatke, nekih tri posto pregledanih uzoraka igračaka je na granici oglašeno neispravno zbog povećanog sadržaja ftalata".

Problem je to što se mnogi proizvodi u našu zemlju uvoze nelegalno.

"Koliko imam informaciju, ove gumice mogu da se kupe i kod uličnih prodavaca, kako je to stiglo, to je sad druga priča".

Dakle, kada kupujete igračke i opremu za bebe, najsigurnije je da to radite u zvaničnim prodavnicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

10 h

Podeli: