Upitnicima suspenduju prava građana

Poverenik za informacije od javnog značaja otvorio je postupak nadzora nad bankama koje otvaranje računa klijentima uslovljavaju popunjavanjem upitnika.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 16.08.2014.

16:26

Default images

Upitnik je namenjenog američkim poreskim vlastima, a da za to nema pravnog osnova poručuje Rodoljub Šabić.

Da bi oročio majčinu ušteđevinu u domaćoj banci Ljubiša Radulović je pod punom materijalnom i krivičnom odgovornosti prvo morao da popuni strani upitnik. Ljubiša se pre 12 godina iz Amerike vratio u Kragujevac.

Američki zakon nalaže svim svojim poreskim obveznicima, uključujući i onima koji žive u inostranstvu da pijave sve svoje račune, a od banaka van SAD da dostave podatke o svojim američkim klijentima. Sporazum nazvan "Fatka" SAD su potpisale sa 46 zemalja, uključujući sve članice EU i Švajcarsku. Ali sa Srbijom još uvek nisu. Poverenik za informacije od javnog značaja zato ističe dva problema.

"Jedan gde govorimo o nekakvoj obradi podataka za koji ne postoji pravni osnov a drugi, gde govorimo o nečem što je van nadležnosti poverenika ali bi trebalo da zanima druge organe poput NBS ili ministarstva, dakle o šikaniranju građana. Ako vi dođete u banku ispunjavajući sve uslove koji su našim propisima utvrđeni za otvaranje računa a ne možete da otvorite račun onda je to nešto što je nedopustivo", kaže Šabić

Šabić objašnjava da se ne mogu suspendovati prava građana zbog toga što neko eventulano namerava da zaključi nekakav sporazum.

"Ako naše vlasti procenjuju da ga treba zaključiti onda ga treba zaključiti ali on može proizvoditi pravno dejstvo tek kada u skladu sa Ustavom Srbije bude potpisan i ratifikovan u Skupštini", kaže Šabić.

Upitnici služe samo da bi se utvrdilo da li je neko američki poreski obveznik - poručuju u Udruženju banaka i tvrde da nijedan podatak iz već popunejnih upitnika nije izašao iz banaka niti će dok se sporazum ne ratifikuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

8 h

Podeli: