"Skladište gasa puno i pre roka"

Srbijagas će zajedno sa ruskim partnerima potpuno napuniti gasom skladište Banatski Dvor do 15. avgusta, kaže Dragan Vučur iz Srbijagasa.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 30.07.2014.

11:57

Default images

Direktor za komercijalne poslove Srbijagasa Dragan Vučur je istakao da će Srbija među prvima u regionu potpuno napuniti svoje skladište gasa.

Vučur je rekao novinarima na skupu "Značaj Balkana za energetsku bezbednost Evrope" da će Banatski Dvor biti napunjen dosta pre roka, s obzirom da je redovna dinaminika njegovog punjenja do početka oktobra.

Vučur je precizirao da je kapacitet tog skladišta 450 miliona metara kubnih gasa, i da Srbija trenutno troši dva miliona dnevno, dok zimi, u ekstremnim situacijama, potrošnja može čak da se popne i na 12 miliona kubika gasa dnevno.

"U skladu sa zaključkom i preporukom Vlade Srbije, Srbijagas je zajedno sa ruskim partnerima počeo intenzivno punjenje Banatskog Dvora i negde oko 15. avgusta to sladište će biti napunjeno u maksimalnom kapacitetu", rekao je Vučur, odgovarajući na pitanje novinara kako će se Srbija snaći u situaciji neizvesnog snabdevanja gasom zbog složenih odnosa izmeju Rusije, Ukrajine i Evropske unije.

On je istakao da je to dobra vest, ali da je to i dodatno finansijski opteretilo Srbijagas, tako da treba imati u vidu da smo taj gas morali da platimo ranije.

"Banatski Dvor može da da, kad je potpuno napunjen, maksimalno 4,2 miliona metara kubnog gasa dnevno, a kasnije, kada nije potpuno napunjen, taj nivo se spušta na 3,2 miliona kubika", rekao je Vučur.

On je naveo da se u ekstremno hladnim periodima u toku zime prelazi i na alternativna goriva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: