Tender za ispumpavanje kopova

EPS objavio poziv za podnošenje ponuda za ispumpavanje vode i mulja iz potopljenog kopa "Tamnava - zapadno polje" u okviru Rudarskog basena (RB) "Kolubara".

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 23.07.2014.

19:41

Default images

Kako se navodi u pozivu objavljenom na sajtu EPS-a (www.eps.rs), najpovoljnija ponuda biće izabrana u pregovaračkom postupku zbog hitnosti ispumpavanja vode iz kopa, čijim plavljenjem je ugrožen rad elektroenergetskog sistema Srbije.

Rok za dostavljanje ponuđa je 7. avgust do 12.00, a ponude će biti otvorene u 12.15. Rok za donošenje odluke je pet dana.

Procenjena ukupna količina zamuljane vode i mulja na površinskom kopu "Tamnava - zapadno polje" koju je potrebno ispumpati je 187 miliona kubnih metara, a količina mulja orijentacioni je procenjena na 2,5 miliona kubnih metara, navodi se u pratećoj dokumentaciji uz javnu nabavku.

Ponuđač bi trebalo da obezbedi ispumpavanje pumpama kapaciteta od pet do 10 kubnih metara u sekundi, optimala brzina ispumpavanja je od 20 do 30 kubnih metara u sekundi, a prema studiji, moguće je ispumpavanje do maksimalno 50 kubnih metara u sekundi.

Kopovi RB "Kolubara", od čijeg se uglja proizvodi polovina struje u Srbiji, poplavljeni su polovinom maja, nakon jakih kiša. Dva najveća ugljenokopa, "Veliki Crljeni" i "Tamnava - zapadno polje", pretvoreni su u blatnjava jezera.

Ispumpavanje vode iz kopa "Veliki Crljeni" je u toku i trenutno je dnevna proizvodnja uglja oko 65.000 tona, odnosno 75 odsto kapaciteta.

Voda u kopu "Tamnava - zapadno polje" duboka je 65 metara, a devet bagera je zarobljeno u vodi i mulju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

2 h

Podeli: