Srbija

Nedelja, 18.05.2014.

11:28

Zagreb: Zatvara se Kika zbog Ikee

Grupa Štajnhof će u svom objektu u Zagrebu u blizini buduće Ikee, u kojem se trenutno nalazi Kika, otvoriti diskont Emezeta, piše "Jutarnji list".

Izvor: Jutarnji list

Default images

Bruno Štajnhof, osnivač Grupe Štajnhof internešnel koja je vlasnik Kike i Emezete, i najveći evropski konkurent švedskoj Ikei Ingvara Kamprada, odlučio je da s biznisom prodaje nameštaja pod brendom Kika ode iz istočnog dela Zagreba, u neposrednoj blizini Ikeinog prodajnog centra u Rugvici koji se otvara u avgustu.

U Kiki kažu da sprovode “rasprodaju zbog renoviranja”, a to ustvari znači potpuno iseljenje Kike s te prodajne lokacije i useljenje Emezete, koja već posluje na jednoj drugoj lokaciji u Zagrebu.

"Tačno je da ćemo Kiku na Žitnjaku uskoro rebrendirati u Emezetu, ali za sada ne mogu da govorim ništa o rokovima. Za sada ostaje prodavnica Kike u Jankomiru i Emezete u Lučkom", potvrdio je Slobodan Školnik, predsednik Uprave Emezete i menadžer zadužen za poslovanje Kike u Hrvatskoj.

Reč je o logičnom prestrojavanju brendova unutar iste poslovne porodice Štajnhof jer Emezeta u Hrvatskoj zarađuje uprkos petogodišnjoj recesiji, a Kika i uz blagi rast prihoda iz godine u godinu gubi novac. U 2013. godini kompanija Fliba d.o.o, pod kojom se vodi poslovanje tri trgovačka centra Emezeta - u Zagrebu, Splitu i Osijeku - ostvarila je 395,8 miliona kuna prihoda i 11,1 miliona kuna neto dobiti. U istoj godini Kika je s četiri prodajna centra, od kojih su dva u Zagrebu, a po jedan u Rijeci i Slavonskom Brodu, ostvarila prihode od 253,2 miliona kuna i gubitak od 56,3 miliona kuna. To je peta godina zaredom u kojoj je Kika poslovala s minusom.

Takvi rezultati su odraz i kupovne moći hrvatskih potrošača s obzirom na to da je Emezeta diskontni lanac s povoljnom strukturom asortimana u kojoj veliki udeo ima i bela tehnika, dok je Kika maloprodajni brend za kupce dubljeg džepa, kojih je u Hrvatskoj premalo. Zbog toga će se i odnos broja prodavnica sada promeniti, pa će Emezeta u Hrvatskoj poslovati u četiri centra, a Kika će zasad ostati u tri.

Grupa Štajnhof kupila je prošle godine austrijsku grupaciju Kika - Leiner, plativši je, prema nezvaničnim izvorima, 800 miliona evra. Emezetu su preuzeli 2011. godine kao deo paketa kada su kupili francusku kompaniju Konforama za 1,2 milijarde evra. Tako je postala glavni konkurent švedskoj Ikei, a u širenje je krenula nakon izlistavanja deonica na berzi u južnoafričkom Kejptaunu 1998, gde se i danas nalazi sedište kompanije.

Promenom brenda, odnosno prelaskom s Kike na Emezetu na Žitnjaku će veći fokus biti na prodaji bele tehnike i potrošačke elektronike, što bi lokaciju u neposrednoj blizini tržnog centra Siti centar uan ist i na putu prema još jednoj prodavnici nameštaa, Lesnini, moglo da učini konkurentnijom. Kada krajem leta i Ikea otvori vrata prve hrvatske robne kuće u Rugvici, počeće pravi rat za kupce.

"Ikea u svetu na svim tržištima ima udeo između 10 i 20 posto. Budući da hrvatsko tržište nema prostora za rast, to znači da će Ikea taj deo uzeti postojećim igračima, ali je pitanje kome. Mi kažemo da će ih uzeti Lesnini, oni će reći da će ih uzeti nama. Videćemo kako će izgledati ta tržišna utakmica", ističe Školnik.

Iako su zvanično objavili rasprodaju zbog renoviranja i ceo asortiman nude samo u prizemlju, u Kiki na Žitnjaku radnici već znaju da će uskoro raditi za Emezetu, dok se oni u Jankomiru za sada nadaju da će ostati pod brendom Kike.

Prema objavljenim poslovnim izveštajima, u Emezeti je 2013. godine bilo zaposleno 339 radnika s prosečnom neto platom od 4.621 kune, dok 268 radnika u Kiki ima prosječnu neto plaću od 5.384 kune, što je u proseku oko hiljadu kuna manje nego godinu dana ranije.

Grupa Štajnhof internešnel u poslovnoj godini koja se završila 30. juna 2013. godine imala je 7,2 milijarde evra prihoda i 676 miliona evra dobiti.

Švedski proizvođač nameštaja Ikea je poslednju poslovnu godinu, koja se završila 31. avgusta 2013. godine, premašila 27,9 milijardi evra. Ikea ima 303 robne kuće u 26 zemalja, a Hrvatska je prvo novo tržište na koje ulazi u poslednjih osam godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju

Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli da premeštaju svoje aktivnosti u domovinu.

15:26

11.5.2024.

1 d

Podeli: