"Srbija bez struje, a EPS spava"

Ministarstvo energetike traži od EPS-a kompletan izveštaj o postupanju u vanrednoj situaciji, nastaloj zbog havarija na elektromreži 16. i 17. aprila.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 22.04.2014.

10:10

Default images

Izveštaj je zatražila Radna grupa za sigurnost snabdevanja energijom i energentima Ministarstva enrgetike, a do sada je, kako se navodi u saopštenju, traženi izveštaj stigao samo iz Privrednog društva Elektrosrbija a ne sa nivoa celog javnog preduzeća.

Predstavnici Ministarstva su istakli da će, dodaje se, zajedno sa Radnom grupom, do kraja insistirati na utvrđivanju odgovornosti rukovodstva EPS-a zbog svih nabrojanih nepravilnosti i da će o svemu biti obavešten premijer i Vlada Srbije. Nadzornom odboru EPS-a sugerisano je, dodaje se, da utvrdi da li je bilo propusta u postupanju rukovodstva ovog javnog preduzeća.

"Menadžment EPS-a ne sme da prebacuje odgovornost na privredna društva zbog loše koordinacije u ovom javnom preduzeću, koja je jedan od najvažnijih razloga zbog što je jedan deo od preko 23.000 domaćinstava koja su ostala bez struje neprihvatljvo dugo bio bez napajanja električnom energijom uoči proteklih uskršnjih praznika", zaključeno je na sednici Radne grupe, navodi se u saopštenju.

"Izraženo je nezadovoljstvo što se kabinet generalnog direktora EPS-a ni jednog trenutka nije uključio u rešavanje nastale krize već je i izveštaj, koji je Radna grupa zatražila u subotu, dostavio krizni štab privrednog društva Elektrosrbija", ističe se.

Predstavnici Ministarstva zato, kako navode, smatraju neprihvatljivim to što se radna grupa koja je formirana u okviru EPS-a, i čiji zadatak je bio da brine o postupanju u vanrednim situacijama, imala samo jedan sastanak pre nekoliko meseci i od tada se njeni članovi nijednom nisu sastali.

"Konstatovano da je nedopustivo i to što je izostala naredba za postupanje u vanrednim situacijama na nivou EPS-a, a postavilo se i pitanje da li u ovom javnom preduzeću uopšte postoji Pravilinik za delovanje u vanrednim situacijama, koji ono mora da ima u skladu sa članovima 16. i 17. Zakona o vanrednim situacijama", poručuje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: