Mobil Turi otvara fabriku u Srbiji

Italijanska kompanija "Mobil Gruppo Turri Cucine" iz Barija, jedan od najvećih proizvođača kuhinjskog nameštaja u Italiji, sutra će u Jagodini otvoriti fabriku.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 09.04.2014.

10:50

Default images

U fabrici će, kako je najavljeno biti zaposleno oko 150 radnika.

Fabrika se nalazi u Industrijskoj zoni "Barutana", u hali površine 2000 kvadratnih metara, koju je Skupština grada pre tri godine kupila od Vojske Srbije. Hala je u celosti obnovljena i prilagođena proizvodnji.

To je privremeno rešenje dok se ne izgradi nova fabrika u Industrijskoj zoni na "koridoru 10", a planirana je na 40.000 kvadratnih metara i biće najveća te kompanije u istočnoj Evropi, rečeno je na ceremoniji potpisivanja ugovora o izgradnju početkom avgusta 2013.godine u Jagodini.

Ugovor su potpisali predsednik Skupštine grada Dragan Marković - Palma i direktor i jedan od vlasnika kompanije Nikolo Turi.

"Fabrika će zapošljavati 150 do 250 radnika, proizvodiće dnevno 700 kuhinja namenjenih izvozu, prvenstveno u Rusku Federaciju, Belorusiju, Tursku i druge zemlje sa kojima Srbija ima ugovor o bescarinskom poslovanju", rečeno je.

Probnu proizvodnju kuhinja "Mobil Turi" u Jagodini je počela 12. marta, a prve kuhinje te firme iz Jagodine su otišle na tržište Italije.` "Mobil Turri" je 2012. godine, imala promet od 100.000.000 evra.

Treća je kompanija iz Italije koja otvara fabriku u Jagodini. Pre nje su to učinile "Andrea Confezione", koja je u martu prošle godine pustila u rad Fabriku za proizvodnju ceradi za automobile visoke klase, najpoznatiji svetkih marki. Zapošljava 600 radnika i dobro posluje.

Drugu fabriku je 29.marta otvorila Kompanija "Aunde" za proizvodnju automobilskih sedišta i enterijera, koja će kada krene sa punom proizvodnjom zapošljavati 200 radnika.

Fabriku u Jagodini gradi i italijanska kompanija "Vibak" i ruska kompanija "Nort kartona" koje bi trebale biti završene ove godine.

"Pregovara se sa još tri italijanske kompanije o izgradnji fabrika u ovom gradu", izjavio je Tanjugu Marković.

Investitore iz Italije, za Jagodinu i Pomoravlje, opredeljuje dobar geografski položaj, podrška Vlade (subvencije i do 10.000 evra za svako novo radno mesto), jeftina a stručna radna snaga u Srbiji, mogućnost izvoza bez carine iz Srbije u Rusku Federaciju, a u Jagodini i blizina međunarodnog autoputa i železničke pruge, besplatno zemljište sa kompletno uređenom infrastrukturom a jedini je uslov da zaposle radnike, ocenio je Marković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

15 h

Podeli: