NIS uvodi nove metode bušenja

Naftna industrija Srbije počela je da uvodi nove metode u bušenju, primenom principa "suvih lokacija", saopšteno je iz te kompanije.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 20.02.2014.

11:49

Default images

Prvo postrojenje opremljeno novom opremom za ovu metodu je na bušotini u Kikindi.

Ova metoda, koja je jedna od najnaprednijih tehnologija koje koriste vodeće svetske naftne kompanije i koja zadovoljava najstrože standarde zaštite životne sredine, u prvom kvartalu 2014. primenjivaće se na ukupno četiri bušeća postrojenja.

U saopštenju se dodaje da je za projekat opremanja bušaćih postrojenja opremom za suve lokacije odobren budžet od 480 miliona dinara.

U saopštenju se ističe da je menadžer za tehnička pitanja u Bloku Servisi NIS-a Aleksandar Bundaleski kazao da su procene da će uštede primenom ove nove tehnologije do kraja 2016. iznositi 831 milion dinara.

Proizvođač opreme za novu metodu bušenja, kako je navedeno u saopštenju, američka je kompanija NOV - Brandt (National Oilwell Varco), jedna od vodećih svetskih kompanija za proizvodnju opreme za naftnu industriju.

"Ova metoda omogućava maksimalnu zaštitu tla, vode i okruženja od zagadjenja i u potpunosti je uskladjena s domaćim i evropskim propisima u oblasti ekologije, geoloških istraživanja i bezbednosti i zaštite na radu. Primenom ove tehnologije u bušenju postiže se značajan ekonomski efekat uštede", naglašava NIS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: