Stižu investicije od milijardu EUR

Strane direktne investicije u Srbiju u ovoj godini će, prema procenama Narodne banke Srbije, biti oko milijardu evra, kaže viceguverner NBS-a Veselin Pješčić.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 20.02.2014.

11:42

Default images

Na prezentaciji izveštaja o inflaciji, on je rekao da bi prema toj projekciji najviše stranih direktnih investicija, oko 45 odsto, trebalo da završi u energetskom sektoru.

Slede trgovina i prerađivački sektor.

Pješčić je podsetio da su prošle godine strane direktne investicije u Srbiju iznosile 750 miliona evra.

NBS podržava reforme

Narodna banka Srbije snažno podržava opredeljenost vlade da sprovede mere fiskalne konsolidacije i strukturne reforme i smatra da bi sklapanje aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom bio pozitivan signal investitorima za ulaganja u Srbiju.

Generalni direktor Direktorata za ekonomska istraživanja i statistiku NBS, Branko Hinić, rekao je da je reformska opredeljenost vlade važna imajući u vidu značaj održivih javnih finansija za makroekonomsku stabilnost zemlje, posebno u uslovima nestabilnosti na medjunarodnom finansijskom tržištu.

"Kredibilno sprovođenje tih mera povećalo bi otpornost domaće ekonomije na eksterne šokove", naglasio je on na predstavljanju izveštaju centralne banke o inflaciji za februar tekuće godine.

Hinić je, takođe, istakao da bi sklapanje aranžmana sa MMF-om doprinelo pozitivnoj percepciji investitora u pogledu ulaganja u Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: