"Sindikati manipilišu radnicima"

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" zatražili su od Vlade Srbije da povuče iz procedure sve zakonske predloge Ministarstva rada i privrede.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 19.01.2014.

14:23

Default images

Oni su optužili Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikat "Nezavisnost" za moguću podvalu i manipulaciju sa radnicima preduzeća u restrukturiranju.

"Manipulacija se sastoji u dobro isplaniranim i dogovorenim aktivnostima na relaciji ta dva sindikata i direktora preduzeća u restruktuiranju sa jedne, i Vlade Srbije i resornih ministarstva sa druge strane, tako što bi se bukom i galamom izmanipulisalo radnicima tih preduzeća i na kraju napravio kompromis po kojem bi se radnicima isplatio koji dinar više, ugasile firme, proglasila sindikalna pirova pobeda, a radnici ostali bez posla, na ulici i bez budućnosti", navodi se.

Taj sindikat je dodao da je taj scenario manipulacija već viđen a da je osnov za sumnju odbijanje zajedničke saradnje sa Srpskim sindikalnim frontom.

"Drugi osnov za sumnju je njihova dosadašnja nezainteresovanost za utvrđivanjem odgovornosti u propadanju preduzeća i višedecenijskom odobravanju pljačkaške privatizacije, u kojima je izostao zahtev za odgovornošću onih koji su ta preduzeća doveli u sadašnju poziciju", dodaje se u saopštenju.

Udruženi sindikati su zatražili od nadležnih i da se provere imovinske karte direktora i menadžmenta preduzeća u restrukturiranju i da se utvrdi odgovornost u njihovom dosadašnjem poslovanju i trošenju novca i da se pronađe model za oživljavanje tih kompanija.

"Za udružene sindikate Srbije Sloga je neprihvatljivo bilo koje drugo rešenje koje bi išlo na štetu radnika, koje bi donelo gubitak radnih mesta i stvaranje armije nezaposlenih", navodi se.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: