Sindikate ujedinjuje Radulović

U Srbiji ima 24.000 registrovanih i uglavnom razjedinjenih sindikata, ali svi su shvatili da iz priče o aktuelnim izmenama Zakona o radu ne smeju izostati.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 15.01.2014.

20:37

Default images

Da pritisak za izmene radnog zakonodavstva u celom regionu nije sinhronizovan i podjednako jak, moglo bi se brzopleto zaključiti da je domaće sindikate svojom destruktivnom i agresivnom promocijom navodnih reformi ujedinio ministar privrede Saša Radulović.

Mada je njegov lični nastup u tome imao svoju značajnu ulogu, ne treba ga ni previše precenjivati, piše Danas.

Posle Asocijacije samostalnih i nezavisnih sindikata (ASNS), dopis Ljubisavu Orboviću, šefu Saveza samostalnih sindikata Srbije i jačem partneru u već funkcionalnom savezu sa UGS "Nezavisnost“, uputio je i novonastali Srpski sindikalni front (SSF) čiji su članovi Konfederacija slobodnih sindikata, Udruženi sindikati "Sloga“, Industrijski sindikat Srbije i Sindikat srpske policije. SSF od Orbovića zahteva da u organizuje radni sastanak na kome će svi sindikati dogovoriti zajednički nastup i sinhronizaciju aktivnosti vezanih za donošenje novih Zakona o radu, Zakona o stečaju, Zakona o privatizaciji i Zakona o štrajku. SSF smatra da većina građana od sindikata očekuje da se izdignu "iznad svih različitosti i nesuglasica koje postoje i ispolje spremnost za solidan i zajednički nastup sindikalnog pokreta u Srbiji“. SSF u dopisu upozorava da sindikat ovakva očekivanja građana ne sme izneveriti jer "stranice sindikalnog pokreta koje u ovom momentu pišemo ostaće upamćene zauvek. Da li na ponos, ili na sramotu - to zavisi od nas“.

Ljubisav Orbović za Danas kaže da će traženi sastanak organizovati. Ali on smatra da su SSSS i UGS "Nezavisnost“ u svojim aktivnostima na obaranju predloženih izmena Zakona o radu daleko uznapredovali, pa da bi svako institucionalizovanje saradnje sa drugim sindikatima, čiji doprinos takođe ne osporava, bilo samo gubljenje vremena, a da bi i delovanje na dva-tri fronta čak bilo i korisnije.

"Dakle, bez ikakvih formi, bez ujedinjavanja, potpisivanja sporazuma i svega toga. Sada je na dnevnom redu Zakon o radu, u pitanju su velike promene koje se najavljuju, koje su potpuno nepromišljene, niko ne govori o dubini i šta stvarno te promene donose. Da se mi sad bakćemo sa nekim sporazumima, dogovorima, od toga nema ništa. To može u nekom mirnodopskom periodu“, kaže Orbović za Danas i dodaje da takvu institucionalnu saradnju ometa i to što mu ideološke pozicije nekih sindikata nisu baš jasne. On dodaje da njegov sindikat neće ni sada kao što nije to činio ni ranije odgovarati svoje članove da učestvuju u protestima protiv Zakona o radu ma ko da ih organizuje.

""Sindikat metalaca je podneo zahtev za smenu Radulovića i povlačenje Zakona o radu. Neka i oni urade to isto“.

Ranka Savić, predsednica ASNS-a, ne krije da će uslov tog sindikata za zajedničke nastupe u otporu Zakonu o radu biti da dva postojeća reprezentativna sindikata još nekim sindikalnim centralama priznaju reprezentativnost u praksi.

"To će apsolutno biti uslov“, kaže ona za Danas. Savićeva takođe smatra da sadašnje izmene Zakona o radu treba povući iz procedure i oformiti "primerenu radnu grupu koja će sa pozicija situacije, korektnosti, popuštanja na jednoj strani sindikata, a na drugoj poslodavaca doneti jedan primenjiv Zakon o radu“. Jer, kaže ona, nije sve ni u ovom postojećem predlogu loše: recimo, odredba o isplati otpremnine za rad samo kod poslednjeg poslodavca.

Na pitanje koji bi još sindikati, sem već reprezentativnih, u toj radnoj grupi trebalo da budu, Savićeva kaže: ASNS i Konfederacija slobodnih sindikata, sigurno.

"Mi konačno moramo da se dogovorimo da nema socijalnog dijaloga, da Socijalno-ekonomski savet ne funkcioniše, da ova dva sindikata nisu većinski zastupnici sindikalno organizovanog radništva i u tom smislu moramo postići neke dogovore“, kaže ona i dodaje "Ja uvek otvoreno govorim da je UGS ‘Nezavisnost’ miljama daleko od reprezentativnosti, pa ipak sedi u Socijalno-ekonomskom savetu“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: