Bajatović:Guraju Srbijagas u stečaj

Restrukturiranje Srbijagasa - da, ali ne po modelu koji je predvidela ministarka enregetike, stav je Dušana Bajatovića.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 25.04.2013.

11:29

Default images

Kako navodi, planom ministarstva iz Srbijagasa se izdvajaju zdrava preduzeća, a ostaju firme koje loše posluju.

Kao glavne zamerke predloženom modelu Bajatović navodi nerealno kratke rokove i opasnost da se ugrozi stabilnost snabdevanja gasom. Zaduženja Srbijagasa od milijardu evra, prema njegovim rečima, posledica su očuvanja socijalnog mira. Osnovni problem u poslovanju je nerealna cena gasa.

Drugi problem u poslovanju ove kompanije je to što privreda, škole, bolnice, toplane ne plaćaju redovno gas koji potroše.

Bajatović je istakao da Srbijagas već dve godine radi plan restrukturiranja kako bi se dobila finansijski konsolidovana kompanija, sa podeljenim delatnostima, ali pod kapom "Srbijagasa".

Bajatović je upozorio i da predlog ministarstva može stvoriti niz pravnih i političkih problema u realizaciji projekta "Južni tok", jer se u sve poslove "Srbijagasa" uvodi tutorstvo Evropske banke za obnovu i razvoj, što podrazumeva i određene političke uslove.

Prema njegovim rečima, postavlja se pitanje kako će Gasprom, kao ruski partner u ovom projektu, gledati na te uslove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

8 h

Podeli: