"Mali trgovci da koriste velike"

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Stipe Lovreta izjavio je da ukrupnjavanje trgovine ne predstavlja opasnost za trgovce.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 14.03.2013.

14:50

Default images

On je istakao da su sva istraživanja pokazala da velikim i ozbiljnim proizvođačima odgovaraju partneri koji preuzimaju rizik i dele sudbinu sa njima.

Kao dobar primer, profesor Lovreta je naveo kompaniju Mark i Spenser, koja vodi politiku profitabilnosti svojih proizvođača, a to, kako je istakao, rade i kompanije Delez, Merkator i Metro, što je u funkciji razvoja proizvoda i brendiranja.

Govoreći na Biznis forumu Lovreta je rekao da je "trgovina je lokomotiva ukupne privrede", i dodao da se u najnovijem izveštaju Evropske komisije ističe da je maloprodaja ključni igrač u evropskoj ekonomiji.

On je objasnio da proizođači treba da iskoriste velike trgovinske lance i da svoje proizvode, kroz njihove prodavnice u različitim zemljama, plasiraju na strana tržišta.

Prema njegovim rečima, oko polovine prometa hrane u Evropi se realizuje kroz privatne trgovinske marke, koje razvijaju trgovci, za šta je kao primer naveo Delež. Ta kompanija u svojoj zemlji porekla, Belgiji ima 50 odsto asortimana pod svojom markom.

Profesor Lovreta je kritikovao političare jer, kako je rekao, za 35 godina nije čuo da je bilo ko od njih nešto lepo rekao o trgovini "pošto se politički poeni ne stiču ukazivajem na pozitivnu ulogu trgovine, već na negativnu".

On je dodao da se u trgovini dešava prava revolucija, a da se Srbija nalazi na početku tranzicije, kada je najteže izgraditi moderno tržište.

"Mi smo daleko od modernog tržišta", kazao je Lovreta i naglasio da se problem reindustrijalizacije može rešiti pronalaskom tržišno atraktivnih programa. Ukazao je da se u Srbiji ne razmišlja marektinški i da je potrebno da tercijalni sektor bude sastavni deo ukupnog procesa reindustrijalizacije. On je odbacio tezu da je razvoj trgovine bio na štetu industrije i istakao da je trgovina najvitalniji sektor u srpskoj privred, u kome radi svaki peti radnik.

Direktor društva Merkator S, Stanka Pejanović rekla je ovom prilikom da se veliki trgovinski lanci, sa početkom krize, bore da očuvaju promet na domaćem tržištu i dodala da su trzišta u okruženju - Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Srbija - nisko konsolidovana.

Govoreći o trgovačkoj marki te kompanije, Pejanović je iznela podatak da se 75 odsto njenih proizvoda pravi u Srbiji i da su oni kvalitetni.

"I tradicionalna trgovina ulazi u proizvodnju trgovačke marke i postavlja se pitanje, kako će se kupci ubuduće opredeljivati", rekla je direktorka kompanije Merkator S i dodala da će na kupovinu najverovatnije najviše uticati kvalitet usluge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: