Penzioneri izdržavaju decu i unuke

U Srbiji je sve više porodica koje izdržavaju njeni najstariji članovi, penzioneri.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 02.03.2013.

16:13

Default images

Zvanična statistika potvrđuje da zaposlenih ima više nego penzionera, ali se razlika toliko smanjila da sada jedan zaposleni izdržava jednog penzionera.

Problem je višedecenijski jedan od glavnih uzroka je pad nataliteta, a jedino rešenje vide u rastu broja zaposlenih

Iako je teško poverovati, s obzirom na mala primanja, penzioneri su postali ekonomski stub porodice. Često izdržavaju ne samo decu nego i unuke.

Zvanična statistika pokazuje da milion i osamsto hilljada penzionera izdržava oko 3 miliona stanovnika Srbije, a da trećina ukupne potrošnje dolazi upravo od penzija.

One su, kaže ekonomista Miroslav Zdravković, najveći izvor socijalne stabinlsti u zemlji.

"Mi smo specifična zemlja uz bih da zahvaljujući tome što ljudi žive sa roditeljima koji su u penziji, imamo socijalno najstabilnije društvo, i to vučemo još od sankcija. Penzioneri zapravo finansiraju ne samo nezaposlene, nego i članove domaćinstva, decu koja rade"

U ministarstvu rada i socijalne politike svesni su problema, i ukazuju da čitav niz opština u Srbiji u kojima je stala proizvodnja, živne 2 puta mesečno i to kada legne penzija, koja je jedini redovan izvor prihoda pored plata zaposlenih u državnom sektoru

Zapošljavanje je najbolja mera socijalne politike, a država nastoji da pokrene rad i investicije, bez kojih nema privrednog oporavka .

Redovnost penzija je u direktnoj vezi sa privrednom aktivnošću, sa većim brojem zaposlenih koji redovno plaćaju invalidsko i penziono osiguranje., doprinosi za sada pokrivaju samo jednu polovinu rashoda za penzije, dok se druga polovina obezbeđuje direktno iz opštih prihoda države, što opterećuje državnu kasu i stvara dodatne gubitke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: