Bačević sa Kinezima priča o kanalu

Ministar prirodnih resursa Milan Bačević boravi u radnoj poseti Kini, u vezi sa pregovorom o realizaciji projekta plovnog kanala Beograd - Solun.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 22.01.2013.

13:46

Default images

Bačević će u Pekingu razgovarati o nacrtu Protokola o razumevanju sa državnom kineskom kompanijom ''China Gezhouba Group Corporation'', na osnovu koga će potom biti uradjena studija izvodljivosti, kao i ozbiljne analize, provere i istraživanja mogućnosti razvoja i realizacije tog projekta.

Ističe se da za sprovodjenje tog nacrta nisu potrebna finansijska sredstva iz budžeta Srbije.

Ministartvo navodi da ministrova poseta ima izuzetan značaj za razvoj i prosperitet naše zemlje, mobilizaciju resursa i pokretanje privrede u celini. Izgradnjom kanala Beograd-Solun, vodenim putem bi se povezale Srbija, Makedonija i Grčka sa srednjom Evropom, podunavskim zemljama i dalje sa ostatkom sveta.

Realizacijom tog projekta, stvorili bi se uslovi za razvoj Srbije u oblasti saobraćaja i energetike. Izgradnjom irigacionih sistema na obalama Morave, poboljšavaju se uslovi za razvoj poljoprivrede i privrede u celini.

Ministarstvo je izrazilo spremnost da do polovine 2013. godine završi kompletnu dokumentaciju za prostorni plan područja posebne namene i da se na tom delu plovnog puta predvide svi infrastrukturni objekti.

U saopštenju se podseća da je Nacrt Protokola o razumevanju samo prvi korak ka mogućoj realizaciji značajnog projekta i tek nakon njega, može se pristupiti donošenju konačne odluke, prikupljanjem svih raspoloživih podataka, sugestija i uputstava o projektu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: