Preduzetnici traže grejs period

U Srbiji je trenutno oko 80.000 preduzetnika u blokadi više od 180 dana, njihov dug iznosi preko 150 milijardi dinara a sa kamatama on je i tri puta veći.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 23.10.2012.

15:01

Default images

Zbog toga, preduzetnici traže grejs period za otplatu svih poreskih dugova, istakli su predstavnici Zajednice preduzetnika Privredne komore Srbije.

Preduzetnici u Srbiji sve teže posluju, njihovi problemi se uvećavaju a dugovi gomilaju zbog čega je neophodno preduzeti mere koje bi omogućile da ovaj sektor privrede predahne, ispliva i oporavi se, naveli su oni.

Za postizanje tog cilja predložili su nekoliko mera kojima bi se preduzetnicima čiji su računi u blokadi po osnovu kamata na dugove, računi odblokirali a takođe bi im bio omogućen i grejs perod na koji bi dugovi bili odloženi.

Za vreme trajanja grejs perioda preduzetnik bi bio u obavezi da državi redovno uplaćuje sve dažbine, a po isteku tog perioda dugovi ne bi bili otpisani već bi se uredno vraćali.

U Zajednici preduzetnika takođe smatraju da je neophodno i smanjiti sadašnji nivo državnih opterećenja.

Na sastanku u PKS, u čijem radu su učestvovali i predstavnici Poreske uprave, koordinatorka te uprave Ljiljana Kovačević načelno je podržala njihove preloge ali im je objasnila da trenutno ne postoji zakonska mogućnost da se računi preduzetnika koji su blokirani i odblokiraju te da će o ovom predlogu obavestiti nadležne u Ministarstvu finansija. O predlogu da se preduzetnicima koji duguju omogući grejs period bi moglo biti dogovora sa predstavnicima Ministarstva finansija ali se mora dogovoriti na koji period bi se taj reprogram davao, navela je ona.

Kovačević je takođe istakla da preduzetnici moraju znati i to da ukoliko se ovaj predlog i ugradi u zakonsko rešenje, takav zakon će biti jednokratan.

Koordinator u Zajednici preduzetnika Aleksandar Gračanac je naveo da preduzetnici traže da im se omogući grejs period za otplatu dugova od 12 do 60 meseci, kako bi uspeli da održe poslovanje i ne zatvaraju radnje.

Ovakav predlog uveo bi mnogo preduzetnika u legalne tokove poslovanja i omogućio boljitak i za državu i za privredu, istakao je on.

Predstavnici Zajednice preduzetnika zatražili su sastanak sa nadležnima u Ministarstvu finansija i nadaju se da će do njega doći u roku od sedam dana, jer je stanje u ovom sektoru alarmantno a problem bi, ukoliko za to postoji dobra volja, smatraju, mogao da se reši vrlo brzo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: